Mozaik

Felejthetetlen élmény a mezítlábas park: 11 vidéki ösvény nyomában

Hatalmas élmény, s emellett testünknek-lelkünknek is jó szolgálatot tesz egy ilyen séta.

Jó időben vágyunk a szabadba, keressük az élményeket, az aktív kikapcsolódás különböző módjait. Erre nyáron különösen sok lehetőség adódik.

Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell
Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.

Ellátogathatunk például mezítlábas, vagy más néven Kneipp-parkba, ami amellett, hogy hatalmas élmény, a testünknek is jó szolgálatot tesz, hiszen az, hogy mezítláb sétálunk különböző, olykor kicsit kellemetlen felületeken, felpezsdíti a vérkeringésünk, erősíti az érfalakat, nő a talpi érzékelésünk, és még az egyensúlyérzékünket is fejleszti. És természetesen kiváló móka, sok nevetéssel, aminek szintén jótékony hatásai vannak.

Meleg után egy kis fenyőtoboz, lapos kavicsok után nagyobb kövek, aztán sóder, vagy esetleg fakéreg? Mindegyik más érzet, más élmény és tapasztalás. Az eltérő felületeken lépkedve változatos talpmasszázsban részesülünk, hol bök, hol simogat, hol nyom – minden felület más talpi reflexpontot serkent aktivitásra. Mindez szép környezetben, szabad levegőn.

A mezítlábas parkok kicsiknek és nagyoknak felejthetetlen élményt nyújtanak, így mindenképpen érdemes ellátogatni az ország valamelyik ilyen parkjába.

Összegyűjtöttünk belőlük egy csokorral.

Bükfürdői Kneipp Park

Fotó: BBKTE/ Csepregi Tibor

510 méter hosszúságú Bükfürdőn, a Lajos parkban található Kneipp száraztaposó pálya, ahol eltérő méretű kövek, kavicsok, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, homok alkotta felületeken sétálhat a vállalkozó szellemű. A mezítlábas séta nem csak a gyerekeket várja, minden korosztály számára élményeket és  felfrissülést kínál. A séta után a felnőttekre vár a jógapark, a gyerekeknek pedig egy természetes bokorlabirintus nyújt maradandó emlékeket. Kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövében, vagy az Organikus Pont lebegő gumóiban.

Konda-völgyi mezítlábas ösvény

Testileg-lelkileg is feltöltődünk, ha ellátogatunk Dombóvárra, s itt megkeressük a Konda-völgyi Kneipp ösvényt. Csodálatos, fás-ligetes, tóparti környezetben helyezkedik el a 125 méteres taposó ösvény, ezen tehetjük próbára a talpunk különböző felületeken. Ez a város legromantikusabb helyszíne, ide köthető egy gyönyörű legenda, Iovina és Kond szerelme. A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk.

A park nincs elkerítve, bármikor látogatható.

Csopaki Szabadidő Park

Fotó: Facebook/Csopak község oldala

A Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon épült ki Csopakon a szabadidőpark, és a Kneipp-ösvény, amit 2015-ben adtak át. A fektetett fa oszlopokkal szegélyezett mezítlábas ösvényen, eltérő anyagú felületek váltakoznak. Különböző méretű kavicsok, kövek, fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok változatosságán sétálhat végig a bátor jelentkező. Van itt néhány fa akadály, egyensúlyozó gerenda, farönk is, amelyek próbára teszik a látogatókat. Aki pedig elfárad, kényelmes padokon pihenhet meg, csodálva a Balatont és annak élővilágát.

Remeteszőlős, mezítlábas ösvény

2 évvel ezelőtt adták át Remeteszőlős pihenőparkját, a Bodzaliget Pihenőparkot 12 állomásos tanösvénnyel, játszótérrel. A mezítlábas ösvényen végighaladók kavicson, murván, homokon, fadeszkákon, tobozokon haladva pezsdíthetik fel a vérkeringést a talpukban. A talp után az orrát is próbára teheti, aki akarja, hiszen a közelben fűszerkert is található.
A parkot a Vénusz utcában érdemes keresni.

Tabajdi Mezítlábas Park

Távolban a Vértes, körben a csodás táj, Tabajdon minden adott egy nagyszerű nap eltöltéséhez. Rengeteg különböző felületen sétálhat végig, és fejlesztheti a talpát az, aki nekivág az ösvénynek. Sétálhat bazalt köveken, téglákon, tőzegen, kavicsokon, kukorica csutkán, fahasábokon, homokon, de akár a vízbe is belegázolhat, aki akar. A 21 féle felület kiválóan hat a testre, egyensúlyérzékekre, testtartásra. A park 30 perc alatt bejárható, a végén a kicsikre játszótér is vár, ha nem fáradtak el eléggé.

A park éjjel-nappal várja a kalandozni vágyókat, és a házi kedvencet sem kell otthon hagyni, hiszen kutyával is végigjárható.

A park bejárata a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett található.

Százhalombatta, mezítlábas ösvény

Százhalombattán, a Régészeti Park keleti részén található a 70 m hosszú mezítlábas ösvény, tölgy és juhar fák között. Kerek kavicsokon, fenyőtobozokon, téglákon, friss füvön, nádkötegeken sétálva pezsdíthetjük fel talpunk vérkeringését, ha a Parkban járunk, ahol  2700 éves halomsírokat is láthatunk, valamint bepillantást nyerhetünk a bronz- és vaskori falvak életébe, mindennapjaiba.

A mezítlábas ösvény a Régészeti Park része, így belépőjeggyel látogatható.

Ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

Fotó: Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

Ölbő szélén, a Dózsa Gy. utcában álló ház 2012-ben telt meg élettel, ekkor jött létre a Szent Miklós Gyógyfüves Ház, ahol minden az egészségről és a természetről szól. Gyönyörű gyógynövénykert és Kneipp ösvény található itt, ahol a sokféle felület alaposan megdolgozza a talpunk. A kertet vizesárok öleli körbe, s ezen egy fahíd is épült, amin áthaladva egy akácosba juthatunk el.
Nyugalom, béke, csend – ez vár itt mindenkit, és ha valaki megéhezik finom bio módszerekkel előállított, egészséges ételeket fogyaszthat.

A hely hétköznaponként 8-16 óra között látogatható.

Vasi Hegyhát – Kneipp-témaút

Hazánk egyetlen témaútja, amely a Kneipp-módszerre épül 13 település összefogásával jött létre: Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szemenye, Vasvár, Alsóújlak.

Ha az útvonalat bejárjuk, nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy tettünk az egészségünk megőrzéséért. Az útvonalakon különféle érdekes, ún. Kneipp műtárgyakat találunk, többek közt lábáztatót, könyöklőt, taposót, labirintust, de van gyógynövénykert és meditációs szék is. Minden helyszín kipróbálása ingyenes.

Csehimindszenten például van taposó, ahol kavicsokon, fakérgen, homokon, tobozokon lehet körbemenni. Körben gyógynövényeket csodálhat, aki arra jár.

Eplény Ámos-hegyi kilátó és mezítlábas ösvény

Fotó: Sokszínű Vidék

Eplényben a Libegőn és a kilátón kívül Mezítlábas ösvényt is talál az, aki  a csodálatos bakonyi vidéken tölt el egy napot. A libegővel felutazva rövid séta után, a kilátó alján található az ösvény, ahol a vállalkozó kedvűek végigsétálhatnak, taposva homokon, köveken, nagyobb sziklákon, fenyőtobozokon. A talpak megmasszírozása után a kilátóból fenséges látvány tárul elénk, s aki ezek után sétára vágyik, az lelibegőzve tanösvényeken is bejárhatja a bakonyi erdőt.

Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Alsómocsoládon igazi paradicsom várja a gyerekeket. Az ingyenesen kipróbálható Kneipp-ösvény mellett számos más, izgalmas kalanddal találkozhatnak a kicsik: kipróbálhatják az íjászatot, az agyagozást, a gyertyaöntést, kenuzást, de kereshetnek kincset vagy vizsgálhatják a csillagokat is. Ezeken kívül számos más dologba is belekóstolhatnak a gyerekek, ami a falusi élethez és a természethez köthető.

Ceglédi Mezítlábas Park

Fotó: Ceglédi Mezítlábas Park

Cegléd határában, a Dinnyéshalom dűlő határában található az erdei tornapálya és a mezítlábas park. Csodaszép környezetben került kialakításra az ösvény, ahol 20 féle felületen – homokon, földön, bazaltkövön, apró sziklákon, kavicsokon, gyepen, tőzegen, téglán, folyami homokon, betonon, agyagon – sétálhatunk végig. Itt előre egyeztetett időpontban fogadják a látogatókat, és belépő is van,  létszámtól függően 300/500 Ft.

Ha nyár, akkor kirándulás, szabadtéri programok, kaland. S ha kaland, akkor irány egy mezítlábas ösvény, ahol nevetve tehetsz valamit tested egészségéért.

Kiemelt kép: Bükfürdő Kneipp Park/BBKTE/ Csepregi Tibor

Ajándékozzunk élményt: turistacsalogató gyöngyszemek Északkelet-Magyarországon
Kevésbé ismert, mégis különleges úti célokat ajánlunk, nem csak Valentin-napra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik