Virágzó vidékünk

Ajándékozzunk élményt: turistacsalogató gyöngyszemek Északkelet-Magyarországon

A Valentin-nap közeledtével a szerelmespárok is eltöprengenek azon, milyen kedvességgel, maradandó meglepetéssel lepjék meg szerelmüket, és ilyenkor juthat eszükbe a feledhetetlen élményt nyújtó utazás.
Korábban a témában:

Egyre népszerűbb szokássá válik nálunk is, hogy élményt ajándékozunk a párunknak vagy a szeretteinknek, legyen szó bármilyen alkalomról. Ha ráadásul a társunktól közösen eltöltendő meglepetésként kapjuk az utazást vagy bármilyen egyéb páros tevékenységet, azzal a kapcsolatunknak is jót teszünk.

Hazánk is számtalan gyöngyszemet rejt, ahová a kisebb büdzsével rendelkezők is elruccanhatnak, akár csak egy egy-két napos kirándulásra vagy egy hosszú hétvégére, hisz a szerelmesek napja, Valentin-nap  idén csütörtökre esik. Az ország északkeleti, keleti régiója kevésbé ismert turisztikai szempontból, ezért most innen csemegézve mutatunk be néhány vidéki ékkövet.

A teljesség igénye nélkül lássunk néhány romantikus és bájos, kevéssé ismert kelet- és észak-magyarországi desztinációt.

1. A Túr folyó vidéke

Az Öreg-Túr hazánk talán egyik legszebb szelíd-vad folyója. Felfedezése igazi kaland lehet a szerelmeseknek.

A sejtelmesen csillogó zöld víztükör, a sűrű csalitos part igazi vadromantikus színhely. 

A szatmár-beregi táj ékköve a kanyargós kis folyó, és még a 19. századi nagy vízszabályozások után is tartogat meglepetéseket.

A kalandtúrákat kedvelő pároknak kötelező célpont, a kajakos, kenus túrák széles választékát kínálják az érdeklődőknek. A környéken pedig valódi kulturális csemegékre is bukkanhatunk, olyanokra, mint Kölcsey síremléke, vagy az ősi kopjafás, csónak-fejfás temető Szatmárcsekén. De megnézhetjük akár Móricz Zsigmond picinyke szülőházát is Tiszacsécsén, ha két evezés között pihenni vágyunk. A Túristvándiban található, ma már múzeumként funkcionáló, de még mindig működőképes Túristvándi vízimalom pedig kihagyhatatlan gyöngyszeme a vidéknek.

Túristvándi vízimalom – Fotó: Természet Baráti Kör – Network.hu

2. Boldogkőváralja

A Zempléni-hegység őrzi épen maradt váraink legtöbbjét, azok között is igazi ékkő az épen maradt középkori vár Boldogkőváralja község határában.

A Hernád folyó völgyében épült a 13. század végén, és fénykorában híres családok birtokához tartozott: tulajdonosa volt az Aba-nemzetség, a Szapolyai-család, Thököly Imre vagy a Zichy-család, hogy csak néhányat említsünk.

A vár fontos része a magyar történelemnek, 1701-ben például a Habsburgok fel is robbantották, hogy ne lehessen egyik védőbástyája a később kirobbant Rákóczi-szabadságharcnak. Mára felújították, így régi fényében tündökölve várja a látogatókat.

Az ősi vár, a kastély, a kápolna, a szárazmalom, a kapubástya, a különleges tornyok és a sziklakijáró (avagy megfigyelőbástya) pazar úti cél a hazai desztinációk szerelmeseinek. A kilátás csodaszép a majd’ 250 méteres sziklaszirtről, az alant elterülő táj szépsége pedig a legszigorúbb vándorok szívét is meglágyítja. Boldogkőváralja az Országos Kéktúra útvonal egyik állomása, és a környék kedvelt túracélpontja. A várhely és környéke tökéletes helyszín ahhoz, hogy leüljünk a fűbe, és kizárjuk magunkból a mindennapok problémáit. A nap végén pedig betérhetünk a Castrum Boldua nevű középkori étterembe, ahol az ódon falak mellett ülve belekóstolhatunk a 13. századba. Ha pedig igazi csemegére vágyunk, ne hagyjuk ki a közeli Göncön készített, messze földön híres, gönci barackpálinkát sem.

Boldogkőváralja – Fotó: pixabay.com

3. Hejce

A Zemplén az Északi-középhegység legkeletibb tájegysége, ezért sokan nem ismerik igazán ezt a gyönyörű vidéket. Pedig sok természetjáró szerint talán ez a hegyvidék a legszebb hazánkban. Vannak ismertebb és kevésbé ismert helyei, gondoljunk csak a boráról elhíresült kis hegyi városra, Tokajra.

Ezúttal azonban egy eldugott kis zsákfalut ajánlok a romantikus együttlétre, a természetbe való visszahúzódásra, a világtól való meghitt elbújásra vágyóknak. Parasztházakból kialakított, szépséges vendégházak várják a turistákat, patak csörgedezik át a falun, a parkokban a sok zöld között pedig a helyi fafaragók szobrait láthatjuk. Van itt egy püspöki kastély is, amelyet az 1700-as években építtetett Esterházy Károly egri püspök, de  hangsúlyosabbak a huszita jegyeket viselő házak, végig a patak mentén, és a természet elragadó bája.

A faluból rövid túrával megközelíthető az erdészház mellett feltörő, tiszta, hideg vizű Fehérkút-forrás 590 méter magasan, vannak ott padok és szabadtéri főzőhely is. Pár kilométerrel odébb van a 2006-ban lezuhant szlovák katonai repülőgép emlékhelye is, 42 békefenntartó vesztette ott az életét.

A falu jó kiindulási pont Vizsoly felé is, ahol a református templomban megnézhetjük az első magyar nyelvű Bibliát is, a Károli Gáspár fordította Vizsolyi-Bibliát. Nyáron pedig finom és egészséges, saját készítésű erdei mézet árulnak a helyiek az utcán.

Híd Hejce közepén – Fotó: Brindzák Attila

4. Csaroda és Tákos

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi vidéke teli van ismeretlen, de csodaszép látnivalókkal. A csarodai református templom a késő román kori falusi templomok egyik legszebb példája. A patak parton fekvő, virágokkal körbevett templomot a belső falait díszítő XIII. századi freskók teszik különösen érdekessé.

A Csaronda-patak által félkörívben körbeölelt kis dombon magasodó templom nyugati homlokzata fölött emelkedő körerkélyes torony tűhegyes; a környékre jellemző fazsindellyel fedett sisakban végződik. A XVII. századi református népies falfestés nyomait a külső falakon is megfigyelhetjük. Híresek az 1700-as években készült falfreskók is, a templom mellett elhelyezkedő fa haranglábból pedig csodás kilátás nyílik a tájra.

Csaroda – református templom, Fotó: koh7.hu

A mezítlábas Notre-Dame-ként emlegetik a nem messzi Tákos református templomát a helyiek.

A Bereg talán egyik legszebb kulturális hagyatéka ez a templom. Legősibb része 1766-ban épült. Azt tartják róla, hogy: “a nép emelte magának fából és sárból”, abban az időben, amikor Mária Terézia rendelkezései megtagadták a követ és a téglát a reformáció híveitől. A tákosiak megmutatták, hogy akkor is szép templomuk lesz. A királynői utasítások ellenére megépítették abból, ami a beregi embernek bőséggel a rendelkezésére állt: fából és sárból, mint fecske a fészkét.

Tákos – református templom – Fotó: Tákos.hu

5. Erdőspuszták

Az Erdőspuszták összefoglaló elnevezése a Debrecen környéki erdős-tavas pusztai világnak.

A Debreceni Erdőspuszták a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, félkörívben húzódnak, és számos természeti, kulturális értéket tartogatnak. Az egykori nagy kiterjedésű gyöngyvirágos tölgyesek ma már csak kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg, de kora tavasztól késő őszig színes botanikai élménnyel térhet innen haza a kiránduló. A változatos növényvilág változatos állatvilág kialakulását és életfeltételeit biztosítja, a madárvilág gazdagsága a legfeltűnőbb, de gyakori ezen a vidéken a vaddisznó, az őz, a nyúl és a róka is.

A kirándulók kilátótornyokból is gyönyörködhetnek a tájban, valamint rácsodálkozhatnak az Erdőspuszták 19. századi őrzőinek nomád életvitelére. Láthatjuk a földbe épített, onnan picit kiemelkedő, fűvel befedett, első pillantásra alig észrevehető, igazi történelmi kuriózumként felújított építményeket.

Kócos horgásztó – Fotó: Magánarchívum

Aki tehát nem ódzkodik egy kis kirándulástól, a felsorolt természeti-kulturális kincseket bátran keresse fel, akár a szerelmesek napjának apropóján, akár más alkalommal. Az év minden részében van itt mit megcsodálni, az érintetlen természet közelsége mindig nagyszerű feltöltődést nyújthat bárkinek.

Kiemelt kép: Boldogkő vára – Fotó: MTI/Beliczay László

Bemutatkozik Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava
Bármerre járunk a térségben, mindenütt rácsodálkozhatunk egy-egy gyönyörűségre.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.