Virágzó vidékünk

Bemutatkozik Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava

Bármerre járunk a térségben, mindenütt rácsodálkozhatunk egy-egy gyönyörűségre.

Észak-Magyarország természeti szépségei párjukat ritkítják. Történelmi várak, kedvelt túraútvonalak, aprócska falvak – köztük a világörökségi Hollókő – és viruló kisvárosok csalogatják a turistákat. A térség gyönyörű tavaival – melyek között európai viszonylatban is különleges természeti ritkaságokkal ismerkedhetünk meg – is sok vendéget vonz. A Sokszínű Vidék csokorba gyűjtötte a portálunkon korábban közzétett tavakat, megkönnyítve az Észak-Magyarországon kalandozni kívánó turisták választását.

Sástó

Fotó: Szinok Gábor

Mátrafüred és Mátraháza között helyezkedik el a Sástó, hazánk legmagasabban fekvő mesterséges tava – 507 méterrel a tengerszint felett. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található.

Maconkai-víztározó

Fotó: haldorado.hu

Nógrád megyében, a Mátra hegység lábainál elterülő Maconkai-víztározó és tórendszere az elmúlt közel két évtizedben a természetközeli, családbarát horgászturizmus és a minőségi versenysport fellegvára lett. Nincs mit csodálkozni ezen, mert a csodálatos környezet, a bőséges és sokszínű, rekordfogásokban gazdag halállomány nagy vonzerőt jelent a horgászoknak.

Rudabányai-bányató

Fotó: Szinok Gábor

A bányászathoz kapcsolódik Rudabánya legújabb nevezetessége, a volt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató. Hosszát 300, átlagos szélességét 80 méteresnek mondják. Legmélyebb része megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize. Benne a fürdés a hideg és hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos.

Felsőtárkányi-tó

Fotó: Szinok Gábor

A festői Tárkányi-medencében, a Várhegy és az Őrhegy között, a Bükk hegység kapujában, Heves megye északkeleti határán Egertől 6 km-re fekszik Felsőtárkány, melynek tava a környék kedvelt pihenőhelye. Három tanösvény csomópontja található itt, a tó közeléből indul a felsőtárkányi erdei kisvasút.

Ostorosi víztározó

Fotó: Szinok Gábor

Az Eger közelében lévő Ostoros településtől északra az Ostoros-patak völgyében található egy 30 hektár területű víztározó, melyet a 80-as években alakítottak ki a patak vizének felduzzasztásával. A víztározó jelenlegi bérlője megszüntette a korábbi fürdőzési lehetőséget és a horgászok paradicsomává alakította a tavat.

Noszvaj-Síkfőkút

Fotó: Szinok Gábor

Noszvaj és Síkfőkút összeépült, ahol az 1930-as években alakították ki a tó jelenlegi környezetét. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Lak-völgyi tó

Fotó: Szinok Gábor

A kirándulók Bélapátfalván biztosan nem hagyják ki a Bükk alighanem legromantikusabb tavát, az erdőkkel körülvett hegyi Lak-völgyi tavat, mely igazi felüdülést jelent a megfáradt vándornak. A horgászásra és strandolásra is alkalmas tó körül kijelölt tűzrakó helyek invitálnak bográcsozásra, s néhány percnyi séta után már kortyolhatunk is a Lóczi-forrás kristálytiszta vizéből.

Arlói-tó

Fotó: Szinok Gábor

A mintegy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól.

Széleskő-bányató

Fotó: Bódi Katalin

A Mátra déli lábánál, a festői szépségű Zagyva folyó völgyében terül el az alig háromezer lelket számláló Árpád-kori falu, Apc, melynek északi szegletében bújik meg a helyiek által Széleskőnek nevezett kristálytiszta vizű Széleskő-bányató. Az apci tengerszem a körülette lévő 25 méter erdősávval együtt 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Olvasói sztorik