Virágzó vidékünk

Erődként magasodnak a turistacsalogató várak Észak-Magyarországon

Ezeket a régi erődítményeket bejárva gondolatban visszakanyarodunk a régmúlt számos eseményéhez.

Észak-Magyarország gyönyörű tájai ősszel is vonzóak a természetjárók számára. Ha pedig már ott járunk, mindenképpen érdemes „bekukkantani” a hegyvonulatokon, dombokon magasodó várakra. Ezekből gyűjtöttünk csokorba ötöt, melyek egész évben várják a turistákat.

Salgói vár

Salgótarján egyik legmagasabban fekvő nevezetessége a várostól északra, a Salgóbánya település feletti 625 méter magas sziklacsúcson emelkedik.  A várrom és környéke természetvédelmi terület. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre, kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható Salgó várából.

Fotó: Drexler Szilárd
Fotó: Drexler Szilárd
Fotó: Drexler Szilárd
Fotó: Drexler Szilárd

Egri vár

Az Egri vár a hevesi megyeszékhely nagy történelmi múltra visszatekintő építménye. A 14. századi krónikákban Szent János evangélista váraként említik. A hozzá fűződő 1552-es ostrom, és ennek regénybe foglalása tette világhírűvé és időtlenné, amikor várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt az Oszmán Birodalom túlerőben lévő hadát megfutamították.

Fotó: MTVA - Faludi Imre
Fotó: MTVA – Faludi Imre
Fotó: MTI - Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Siroki vár

A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja egy meredek vulkáni csúcson magasodik. A nemrégiben felújított vár hazánk egyben legvadregényesebb várromja, hisz nem csak a pazar kilátást nyújtó várfalak közt, hanem a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet kalandozni. A Siroki vár romjaiban is lenyűgöző látvány, mely előtt ma is csodálattal áll meg az idegen.

Fotó: MTVA - Lehotka László
Fotó: MTVA – Lehotka László
Fotó: MTVA - Lehotka László
Fotó: MTVA – Lehotka László

Diósgyőri vár

A Miskolc egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számító Diósgyőri vár több mint ezer éves történelemmel büszkélkedhet, hisz a honfoglaló magyarok már egy korábbi időkből származó, mészkődombra emelt földvárra leltek az akkor még mocsaras vidéken. A vár ma Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsőszámú turisztikai vonzereje, egész évben számos rendezvénnyel, fesztivállal és kiállítással várja a látogatókat.

Fotó: MTI - Kaszás Tamás
Fotó: MTI – Kaszás Tamás
Fotó: MTI - Vajda János
Fotó: MTI – Vajda János

Somoskői vár

A szlovák-magyar határon magasodó Somoskői várból csodás kilátás nyílik a környék településeire, melyek a világ első, határon átnyúló geoparkjához tartoznak. A várhegytől rövid séta után eljuthatunk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai. A vár alatt található a Petőfi Emlékkunyhó Petőfi Sándor 1845. június 12-i, Somoskőben tett látogatásának emlékét őrzi.

Fotó: MTI - H. Szabó Sándor
Fotó: MTI – H. Szabó Sándor
Fotó: Facebook/Kókai Károly
Fotó: Facebook/Kókai Károly

Címfotó: Drexler Szilárd – A Somoskői vár és a Salgói vár

Kapcsolódó cikk: Gyönyörű fotók Európa legszebb kastélyairól

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik