Virágzó vidékünk

A felújított edelényi kastély a leglátogatottabb rezidencia lett

Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély méreteit tekintve Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi korabarokk építészet kiemelkedő emléke.

A gyönyörű környezetbe, a városközponttól egy kis híddal elválasztott szigetre a francia szármázasú L’Huillier Ferenc János építtetett barokk stílusú kastélyt 1727-ben.

Az egyemeletes, két saroktornyos épületet nem csak a mérete és különlegesen értékes belső falfestményei emelik ki a hazai főúri lakok közül, de egyedi külső megoldásai is páratlan látványt nyújtanak. Talán a két szinttel az emelet főlé magasodó középrizalit közülük a legkülönlegesebb.

A nagytermet, mint az épület legfontosabb helyiségét helyezte az egész épület középpontjába a tervező

Alatta, az épület tengelyében kialakított nyitott kocsiáthajtó különleges érzéssel ajándékozza a kastélyhoz érkezőket. A fasor fókuszában ugyanis először a kastély kovácsoltvaskapuja sejlik fel, de azon túl már a kastélyépületet is látni véli az ember, de mégse, hiszen már a kastély mögötti park részletei tűnnek elő a távolból.

edelenyi_kastely_egykoron_4

Az épület alsó szintjén volt a tulajdonos fogadó-, dolgozó és hálószobája mellett az inas, a káplán, az udvarmester és a tiszttartó szobája valamint a cukrászat (kamrával), a kávékonyha, az állatorvosi gyógyszertár, egy nagy konyha. A szobákat -csakúgy mint az emelten- kályhák fűtötték. A emelten az úrnő lakosztály volt -társalgóval, hálóval és a komorna szobájával, valamint illemhellyel. Az emelet nyugati szárnyában alakították ki a vendégszobákat és a játékszobát. A társasági élet -a fogadások- színtere az egész kastély középpontjában elhelyezett díszterem volt.

edelenyi_kastely_falikepei_2

Ekkor még sem a dísztermet, sem a szobákat nem ékesítették a most látható falképek. A három reprezentatív termet -díszterem, a lépcsőház emeleti előtere és a kápolna- stukkóval díszítették. Közülük a díszterem még ma is őrzi egykori kialakítását és szerencsésen megmaradt a volutás rokokó márványkandallója is. A társasági életnek több teret is kialakítottak.

edeleny_kastely_9_1

Az élet szépsége

Az emeleti termek és szobák kifestésére már gróf Eszterházy István idejében került sor, akinek feltehetőleg több reprezentatív helységre volt szüksége a kastélyban.
A rokokó falképek az iglói Lieb Ferenc készítette, aki 1769-ben szerződött azon szobák kifestésére.  A feltételezhetően az ábrázolt jeleneteket a termek eredeti rendeltetéséhez választották. És ezek a képek nem a kiemelkedő művészi színvonalukkal, hanem a könnyed, játékos hangulatukkal teszi feledhetetlenné a kastélyban töltött órákat.

edelenyi_kastely_falikepei_5

edelenyi_kastely_falikepei_3

edelenyi_kastely_falikepei_1

A légies vonásokkal és pasztell színekkel megfestett környezetben életre kelt szereplők felszabadult boldogsága, pajkos életöröme a falakról kisugározva az egész épületet betöltve, sikeresen oldotta fel a barokk kor szigorú kereteit.

Az edelényi kastély 2001-ben került a Műemlékek Állami Gondnokságának a kezelésébe. Az elmúlt években a legszükségesebb tetőjavítási munkálatokat végezték el és kijavították a kastély körüli kerítést. A kastély parkjának és környezetének teljes helyreállítására 2008-ban nyert Európai Uniós forrás ad lehetőséget.

Az edelényi kastély méretei alapján hazánk hetedik legnagyobb főúri lakja, de nem csak méretei, hanem építészeti megoldásai és belső díszítése okán is érdemes a látogatásra, hiszen jelenlegi állapotában is különleges élményt nyújt azoknak, akik felkeresik. Teljes felújítása után pedig biztos, hogy hazánk egyik leglátogatottabb főúri rezidenciája lett.

Forrás: szépmagyarország.hu

Ez is érdekelhet: Csodás kastélyok, melyeket milliók látogatnak

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik