Virágzó vidékünk

Fehérre festik a tatai Esterházy-kastélyt

Az eredeti pompa teljes visszaállításához még hárommilliárd forint hiányzik.

Javában zajlanak az előkészületek a majd 250 éves tatai Esterházy-kastély felújításával kapcsolatban. Várhatóan 2018 év elején láthatóak  is lesznek a hazai és uniós finanszírozással megvalósuló felújítás első ütemének eredményei – írta a kemma.hu.

Fehér lesz az Esterházy-sárgából

Fotó: nemzetimuemlek.hu
Fotó: nemzetimuemlek.hu

Tatán sokan ismerik az Esterházy-sárga kifejezést, amely leginkább a kastély színével fonódott össze. A tervek szerint a projekt keretében új színt kap a kastély, pontosabban visszakapja a régit. A falkutatások során ugyanis hat rétegben fehérre festett homlokzatot tártak fel, ezért kapja vissza az eredeti fehér színt az épület kétsoros hódfarkú piros tetőhéjazattal. A toronycsúcsok rézborításúak lesznek.

Kápolna új funkcióval

Felújítják az egykori kápolnát is, melyhez rendezvényterem is kapcsolódna, így esküvők, családi programok helyszíne is lehet az épületegyüttes, amelyben az Esterházy-család női tagjainak életútját bemutató kiállítás, és különleges diplomácia-történeti kiállítás is létrejön.

A beruházás költsége 1,5 milliárd forint, de ahhoz, hogy a teljes épületegyüttes elnyerhesse teljes régi pompáját, további hárommilliárdra van szükség.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik