Virágzó vidékünk

Kinyitotta kapuit a megújult Andrássy-kastély

December 7-től újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a teljesen felújított Andrássy-kastély.

2,2 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból helyreállította Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon található. – írja az MTI.

Az 1880 és 1885 között épült 2700 négyzetméteres kastély és a park rekonstrukciója 2011-ben kezdődött el és 2014 júniusában fejeződött be, látogatókat azonban eddig nem fogadott az épület.

Balázs Attila
Fotó: MTI – Balázs Attila
kastely-tiszadob3
Fotó: MTI
kastely-tiszadob5
Fotó: MTI

A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette, valószínűleg Alpári Ignác tervei alapján 1880-1885 között.  A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusban épült, a Tisza partjához közel. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek.

A 15 ezer négyzetméteres park is megújult.

Az egész épületet érintő teljes külső és belső rekonstrukció keretében korszerűsítették a tetőszerkezetet, a csatorna- és vízhálózatot, elvégezték a gépészeti munkálatokat, restaurálták a kastély belső tereit és szobáit, valamint korhű bútorokat vásároltak. A fejlesztésnek köszönhetően az épületegyüttes körül lévő 15 ezer négyzetméteres park is megújult, amelyben tiszafákkal határolt, középkori liliomot kirajzoló bukszuslabirintus található.

Fotó: kastélyegyesület
Fotó: kastélyegyesület

kastely-tiszadob4

A kastélyban a tervek szerint egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint különböző programok várják majd az érdeklődőket.

Olvasói sztorik