Virágzó vidékünk

Kirándulók paradicsoma az ország egyik legtisztább levegőjű települése

Kirándulók paradicsoma az ország egyik legtisztább levegőjű települése

Noszvaj-Síkfőkút az aktív pihenés fellegvára.

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a első tó jelenlegi formáját is – olvasható a település weboldalán.

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A túrázás közben megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják. Ezen a csodálatos helyen járt Szinok Gábor fotóriporter, aki felvételeivel szinte testkötelbe hozza a gyönyörű környezetet.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik