Virágzó vidékünk

Rejtőzködő kincs a Mátrában az apci tengerszem

Rejtőzködő kincs a Mátrában az apci tengerszem

Tökéletes helyszíne kirándulásnak, piknikezésnek, fürdőzésnek.

A Mátra déli lábánál, a festői szépségű Zagyva folyó völgyében terül el az alig háromezer lelket számláló Árpád-kori falu, Apc, melynek északi szegletében bújik meg a helyiek által Széleskőnek nevezett kristálytiszta vizű Széleskő-bányató.

Építőanyag utáni kutatás eredményeként 1875-ben andezit bányát nyitottak a heves megyei falu határában, mely 1960-ig működött. A bánya gödre lassan megtelt csapadék- és talajvízzel, s bár emberi tevékenység eredményeként jött létre, megjelenésében emlékeztet egy tengerszemre, ezért is hívják apci tengerszemnek.

A bányaterület rekultivációja után a tó kedvelt kirándulóhely lett. Az apci tengerszem a körülette lévő 25 méter erdősávval együtt 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

A tó átlagos vízmélysége öt-tíz – más források szerint húsz – méter, melyet tíz-tizenöt méter magas sziklafal vesz körül.

A Mátra gyöngyszemének is nevezett terület tökéletes helyszíne kirándulásnak, fürdőzésnek és egy-egy meghitt piknikezésnek, távol a világ zajától, a szó legnemesebb értelmében a természet lágy ölén.

Fotók: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik