Virágzó vidékünk

Ilyen tóból csak kettő van Európában

Ilyen tóból csak kettő van Európában

Ritka természeti jelenség alakította ki a területet.

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, mely a 338 méter magas Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében keletkezett: egy 300 méternél is hosszabb 50-60 méteres függőleges szakadásfal mentén csúszott meg az a homoktömeg, amely elzárta a Szohony-patak völgyét. Annak vize így feltöltötte a kialakult mélyedést, létrehozva a páratlan szépségű Arlói-tavat.

A Suvadás liget – ahol a tó található – egy geológiai kifejezésből ered, a suvadás ugyanis egyszerűen földcsuszamlást jelent, amikor a vastag homokréteg rendszerint vékonyabb agyag- és márgarétegekkel keveredik. Ez adja a hely különlegességét is, ugyanis egész Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói- és az erdélyi Gyilkos-tó.

A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel, extracsendes, háborítatlan helyen.  A mint egy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól. A táj gazdag növény- és madárritkaságokban.

Szinok Gábor a napokban a magasba küldte drónját, melynek segítségével gyönyörű felvételeket készített a környékről.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik