Virágzó vidékünk

Gyönyörű tó bújik meg az ostorosi szőlőhegyek ölelésében

Gyönyörű tó bújik meg az ostorosi szőlőhegyek ölelésében

Tökéletes összhangot alkotnak.

Ostoros neve elsőként alighanem a finom borokat juttatja eszünkbe. Az Egri Borvidékhez tartozó Ostorosi hegyközség ízletes nedüi többnyire azokban a pincékben érlelődnek, melyeket lakásként használtak a török időktől kezdődően. A pincéket az ottani riolittufa alapkőzetbe vájták, ami jól faragható, ugyanakkor tartós is. A múlt századi feltárások során 700 darab pincét találtak. Ezeket a helyi borok érlelésére, tárolására használják, mivel állandó a belső hőmérséklete és páratartalma.

Ostoros Egertől 6 km-re délkeletre fekszik, Andornaktályával, Novajjal, Szomolyával és Noszvajjal határos. Maga a település az Ostoros-patak észak-déli irányban húzódó völgyében helyezkedik el. A településtől északra az Ostoros-patak völgyében található egy 30 hektár területű víztározó, melyet a 80-as években alakítottak ki a patak vizének felduzzasztásával. A rendszerváltáskor a terület a helyi tanács, valamint az Egyetértés Szövetkezet tulajdonában volt. A szövetkezet a maga tulajdonrészét 2002-ben árverésre bocsátotta – a zártkörű liciten az eredetileg megállapított 14.3 millió forintos vételár jóval magasabbra kúszott, így az árat sokalló önkormányzat helyett egy egyéni vállalkozó lett a tulajdonos – 75 millió forintért. A víztározó jelenlegi bérlője megszüntette a korábbi fürdőzési lehetőséget és a horgászok paradicsomává alakította a tavat. Új parkolót alakítottak ki, valamint stégeket hoztak létre a horgászok számára. A tóban ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, busa és törpeharcsa állomány kínálja magát a szerencséjükre váró horgászoknak.

Szinok Gábor fotóriporter a napokban Ostoroson járt és drónjának segítségével beavatott a gyönyörű természeti környezetbe, a rendezett szőlőültetvények és a csodálatos tó összhangjába.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik