Virágzó vidékünk

Hangos mobilapplikáció a legnépszerűbb turisztikai célpontok szerelmeseinek

Egyre több helyen hív hangos vezetett sétára a magyar fejlesztésű mobilalkalmazás.

Talán nem annyira a mobilfüggők, inkább a kirándulások, városnézések, túrák, természetbeli élmények kedvelői járnak jól azzal a fejlesztéssel, amely országszerte egyre több helyen hív bennünket hangos, vezetett sétákra.

A mobiltelefonunk a zsebünkben vagy hátizsákunkban nyugszik, és nem mi beszélünk hozzá, hanem ő hozzánk, így valóban arra tudunk figyelni, amiért odautaztunk.

Veres Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia számítástechnikai kutatója (SZTAKI) 2005 óta folyamatosan fejleszti ezt az alkalmazást, így olyan népszerű turisztikai célpontok után, mint a Balaton-felvidék, Eger, a Mátra vagy éppen Gyula, az elmúlt egy évben új térség, Palócföld is a mobilalkalmazás család tagja lett. De előtte még ugorjunk át a szomszédba, a Bükkbe, hiszen 2018 végén a Bükki Nemzeti Park is felhívta a figyelmet az új lehetőség előnyeire és egyre nagyobb népszerűségére. Egy év alatt ugyanis sokszáz folyamatos aktív felhasználója lett a Guida@Hand alkalmazásnak a nemzeti park területén.

Egyre többen vannak, akik a papír alapú kiadványok helyett az ökotudatosság és a biztonságos eligazodás jegyében a mindig aktuális tartalmat biztosító mobil alkalmazást választják a túraprogramjaik, kirándulásaik tervezéséhez és a helyszínen való tájékozódáshoz (…) Célunk, hogy épp az applikáció legyen a garancia arra, hogy a kirándulók, túrázók ne a telefonjukba, hanem az erdő szépségében merüljenek el

– olvasható a Bükki Nemzeti Park Facebook-bejegyzésében.

A magyar fejlesztés olyan különleges helyszíneken is használható, mint a Somló-hegy vagy éppen az Esztergomi Vármúzeum. Tapasztalatból tudjuk, hogy a nagyon hívogató, de messziről igencsak egyszerű formának tűnő, semmiből kiemelkedő Somló-hegyen azért el tud veszni az ember, pedig alig nagyobb 400 méternél. A vármúzeum példája pedig egy újabb lehetőséget mutat be: a múzeumi sétákat.

Palóc út: menj oda, ahová senki, mert megéri
„Egy palóc szégyellne pénzt kérni vacsoráért, szállásért.”

A legfrissebb újítás az elmúlt egy évhez kötődik  a Palóc Utat segít megismerni, és ősszel éppen Palócföld egyik emblematikus falujában, Vanyarcon mutatta be Veres Miklós, a számítástechnikai kutatóintézet munkatársa.

A Palóc Út-alkalmazás ingyenes és letöltés után internet sem kell hozzá, akárcsak a mobilalkalmazás-család többi tagjához. Séta- és túrafunkciót, panorámasétákat is tartalmaz, a szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket pedig elhelyezkedésük szerint rendezi a számunkra, a lista elejére téve a hozzánk legközelebb lévőt. Ugyanígy megtalálni rajta a nyitvatartási időket. A legújabb elem egy QR-kódos pontgyűjtő játék, hogy minél több helyszínt felkeressenek az emberek

– mondta a szakember.

Az alkalmazást Gyula Csaba, a Palóc Út Egyesület mindenese az elsők között próbálta ki, és kiemelte nekünk az alkalmazás egyik érdekességeként azt a beállítást, amely szerint nemcsak vezetni tudja a sétát, hanem barangolásra is használhatjuk. Így arra megyünk, amerre akarunk, és ha egy-egy érdekesebb helyen mondanivalója lesz a telefonunknak, mesélni kezd.

A rendezvényeket, így a Múzeumok Éjszakáját is kiszolgáló alkalmazáscsalád sok-sok tagja letölthető a Guide@Hand oldaláról.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik