Életmód

Ezer diófát ültetett és 91 évesen még hosszú távra tervez a bükki füvesember

Személyes és telefonos tanácsadásokat ad, valamint előadásokat is tart.

Nemrégiben ünnepelte 91. születésnapját, s bár visszavonulóban van – hosszú évek alatt felépített vállalkozást átadta lányának és unokáinak -, ma is aktívan tevékenykedik. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember nem szeret pihenni, és egyelőre legalább tíz évre előre tervez. Ennek szellemében vásárolt húsz hektár földet és tíz hektár erdőt, ahol gyógynövényeket termesztenek majd. A fejlesztésre azért is szükség van, mert ­óriási a kereslet a gyógynövényekre, és nemcsak itthonról, hanem például Japánból és az USA-ból is, írta a Magyar Nemzet.

91 éves Gyuri bácsi, a gyógynövények bükki mindentudója
Úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle.

A birtokra első körben gyógynövényeket ültetnek, de telepítettek már ezer diófát, ezer bokor ribizlit, hatezer tő fürtös mentát, és elkészült a galagonyaültetvény is. A legtöbb növényt jelenleg bokrosítják, utána majd tőosztással átültetik azokat, s csak később kerülnek a végleges helyükre.

A területet körbekerítették, felújítottak egy pincét, amit raktárként is használnak és ástak négy darab 10-12 köbméteres víztározó medencét, amelyekből gerincvezetéket építenek.

A tározókban összegyűjtjük az esővizet, a vezetékre pedig rá tudjuk kapcsolni a locsolókat. Ez nagyon fontos, mert ha szárazság van, akkor az ültetvényeket locsolni kell

– mondta a portálnak a füvesember.

A birtok munkálatainak irányítása mellett Gyuri bácsi személyes és telefonos tanácsadásokat is ad, valamint előadásokat is tart, miközben azt reméli, hogy néhány év múlva igazi gyöngyszem lesz a birtok, ahol a gyógynövények kiváló környezetben, a vegyszerrel szennyezett területektől távol növekedhetnek.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Szabó Gyuri bácsi úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle
Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, szinte hihetetlen, hogy ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik