Életmód

Szabó Gyuri bácsi úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle

Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, szinte hihetetlen, hogy ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk.

Legalábbis sok neves természetgyógyász és a híres bükki füvesember szerint. Szabó Gyuri bácsi jó szívvel javasolja a növényből készült tea fogyasztását, és előadásain mindig elmondja:

A parlagfűben nagy mennyiségben található  B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású.

Ötmilliós is lehet a bírság

Közben pedig vad küzdelem folyik a parlagfű-mentes Magyarországért. Mint azt megírtuk, a napokban megjelent az idei első elrettentő felhívás. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye leszögezi: a növény ugyan még nem csírázik, de érdemes mindenkinek felkészülnie a parlagfű elleni védekezésre. A hatóság csak július elsejétől bírságolhat, az irtást már most érdemes megkezdeni. Ellenkező esetben csak nehezen tudjuk majd felvenni a harcot a gyomnövénnyel. A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Páratlan parlagcsoda

A parlagfű védelmében Lajos Atya, egy lazarista missziós pap – a magyar újkori természetgyógyászat úttörője – először hirdette a parlagfű hasznosságát.

Dr. Ágfelhalmy Botond „Páratlan parlagcsoda” című blogján ez olvasható a parlagfűről:

Sokoldalúságát bizonyítja az a tény is, hogy nemcsak finom és üdítő férjszelídítő tea, hanem gyors és hatékony hajnövesztő csodaszerként is egyre ismertebb a gyógyítók körében. A kutyatulajdonosoknak örömteli hír, hogy kis kedvencük szőre a parlag-csodaszer hatására gyönyörű fényes lesz tőle.

Nem gaz, hanem fűszernövény

Dr. Weixl-Várhegyi László természetgyógyász a következőt vallja a növényről:

A parlagfüvet sokan gaznak hívják, pedig nem az. A parlagfű táplálék, sőt fűszernövény is egyben. A legintelligensebb növények egyike. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól! Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, hogy azután átadhassa helyét más növényeknek, amelyek az így megóvott talajon már képesek megmaradni és szaporodni. Szárítottan porítva és szárazon tartva eláll akár évekig is.

Gyógyításra használták az indiánok

A parlagfüvet Észak-Amerikában az indiánok már évszázadokkal ezelőtt gyógynövényként alkalmazták. A virágzó növény teáját a népi gyógyászatban helyi vérzések és gyomorbetegségek ellen használták, szétmorzsolt leveleit rovarcsípésre, gyulladt sebekre rakták. A levelek főzetét fejbőr lemosására, bőrbetegségek gyógyítására, borogatását elfertőzött sebek és szemgyulladás kezelésére használták.

Fotó: rd.com
Fotó: rd.com

Van, aki eszi is

Csanki István, hódmezővásárhelyi fiatalember pedig azért került néhány éve az újságok címlapjára, mert a kertjében lévő parlagfüvet fogyasztja, annak ellenére, hogy korábban allergiás volt. A férfi Dániában találkozott azzal, hogy az emberek eszik a parlagfű fiatal hajtásait, melyet csemegének tekintenek. Csanki István azóta parlagfű-imádó: allergiás panaszai elmúltak el, és húsz perccel a növény elfogyasztása után olyan feldobottnak érzi magát, mintha kávét ivott volna.

Gyógyhatású parlagfű tea

A legtöbb recept szerint lehet a szárított vagy zöld leveleiből is teát is főzni. Javasolják, hogy desztillált vízzel készítsük el, és egy literhez egy púpozott teáskanálnyit tegyünk. Ha nem szeretjük keserűen, akkor tehetünk vele együtt forrázásra egy teáskanál sztívia port.

Fotó: ideal-living.com
Fotó: ideal-living.com

Ha zöld levélből és szárból főzzük a teát, akkor nagyobb adag zöldet kell leforrázni, mint a szárított őrölt por használta esetén.

Egyébiránt webáruházakban vásárolható parlagfű tea és parlagfű tabletta, melyek árusítását a jelek szerint semmilyen törvény nem tiltja.

Címfotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik