Mozaik

Mobiltelefonnal segíthetjük Afrika élővilágának túlélését

"Mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért" kampányt indított három magyarországi szervezet.

PASSZOLD VISSZA TESÓ! – avagy “Mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért” címmel indított közös kampányt a Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület, adta hírül egy Facebook-bejegyzés.

A kiváló kezdeményezés a magyar háztartásokat célozza meg, és a használaton kívülre került mobiltelefonok önkéntes leadására épít.

Mivel a feleslegessé vált mobilok tartalmaznak egy olyan fémet, melynek újrahasznosításával jelentősen csökkenthető a környezetszennyezés, célszerű összegyűjteni azokat és újrahasznosítani a bennük lévő koltánt.

Illusztráció, Fotó: Pixabay

A ritka ércet Afrikában bányásszák, ahol gorillák és csimpánzok mellett több más, súlyosan veszélyeztetett állatfaj él. A trópusi bányákban gyakori a gyermekmunka alkalmazása, ezért a nyersanyag bányászata a hatalmas mértékű környezetpusztítás mellett komoly humanitárius károkkal jár együtt.

A Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület országos kampányt indított, hogy összegyűjtse a feleslegessé vált mobilokat újrahasznosítás céljából. Gyűjtőpontokat hoztak létre országosan, ahol le lehet adni a készülékeket.

A gyűjtőpontok dobozaiban összegyűlt használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosításra, ahol egy zárt láncolaton keresztül dolgozzák fel azokat.

A Magyarországon létesített gyűjtőpontok térképe mellett a programmal kapcsolatos számos információt a Jane Goodall Alapítvány oldalán találhatnak.

Kiemelt kép: Pixabay

Évente 650 ezer bicikli készülhetne az eldobált aludobozokból
Mi, magyarok nagyon pazarlóan bánunk a tőzsdén is jegyzett, értékes alumíniummal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik