Virágzó vidékünk

Római-fürdő, a Bakony legvadregényesebb szurdoka

A látvány igazán lélegzetelállító.

Bakonyi lányként már kiskoromban is az erdőket jártam, természetes közegként szoktam meg az erdőket, magaslatokat, sodró patakokat.
Bakonyi lány maradtam középiskolásként és felnőttként is, és a mai napig nagy szerelem nekem a táj, aminek minél több szegletét igyekszem bejárni, megismerni és megmutatni azoknak, akik még nem ismerik, és persze azoknak is, akik ugyanannyira szívükbe zárták, mint jómagam.

3 csodás kastély Fejér megyében, amit érdemes meglátogatni ősszel
Fehérvárcsurgó, Martonvásár és Dég is büszkélkedhet egy-egy páratlan szépségű kastéllyal.

Bemutattam már Bakonybélt, a helyet, ahol minden lélek feltöltődhet, meglátogattam a mi hazai Gyilkos-tavunkat, amely ugyanolyan csodaszép, mint nagy testvére Erdélyben, de kerestem fel kevésbé ismert látnivalókat is a környéken, hogy együtt gyönyörködhessünk a tési szélmalmokban, vagy épp az Öskün található kerektemplom egyediségében.

Most is volt szerencsém egy páratlan gyöngyszemet felfedezni: egy csodaszép napfényes őszi délután ellátogattam a Bakony egyik legvadregényesebb helyéhez, a Római-fürdőhöz a Gaja-szurdokban.

Fotó: Sokszínű Vidék

A név megtévesztő, mert nem egy fürdőről van szó, és a helynek a rómaiakhoz sincsen köze, a Gaja-patak sziklák közé szorult vízesését nevezik így. Hogy miért, az talány, egyes források szerint a sziklaszurdokon áttörő patak lépcsőzetes medencéket alkot, és ezek ihlették a névadást.

Mi a Római fürdőt Bakonynána felé haladva Tés felől közelítettük meg, itt egy gyerekkel is könnyen járható murvás út visz a Gaja déli partjával párhuzamosan a vízesés felé leágazó gyalogúthoz. Útközben hallani, ahogy csobog a patak, s lehet gyönyörködni az égig érő fákban, vagy épp színes faleveleket gyűjteni, kinek-kinek kedve szerint.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A hatalmas fák, az erdő semmihez sem fogható hangulata után érkeztünk egy pihenőhelyre, ahol jobbra fordulva azonnal hívogatni kezdett bennünket a sziklás szurdok. Én biztonsági játékosként a fahídon, míg családom merészebb tagjai a sziklákon keltek át a Gaján.

Kis séta után értünk a sziklafalhoz, és a látvány igazán vadregényes volt. Így képzelem el a nagy kanyonokat is, s bár a méretek itt kisebbek, az érzés hasonló lehet. Bár a Gaja ilyenkor ősszel nem olyan bővizű, mint tavasszal, a látvány így is lenyűgöző volt.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

A Gaja hatalmas sziklatömbökről zúg a mélybe, most is nagyon szép látvány volt, a tavaszi hóolvadás idején pedig különösen bámulatos lehet a sziklalépcsőkön lezubogó, tajtékzó víz.

A Bakony hatalmas erdőségeiben régen betyárok, szegénylegények bujdokoltak, talán egyikük rejteke volt az itt található 12 méter hosszú, 2 méter magas Savanyó Jóska barlangja is, melyhez a vízeséstől jobbra, a patak déli partján vezető meredek, csúszós ösvényen kapaszkodhat fel a vállalkozó kedvű kiránduló.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

Egy másik útvonalra Bakonynána déli végén, a tési műútnál csatlakozhatunk rá, itt a Prém-malom épülete mellett elhaladva, majd egy kis gyaloghídon átkelve a Gaja feletti hegyoldalba vágott úton érhető el a Római-fürdő előtti nagy tisztás. Az útvonal arra kicsit kalandosabb, hatalmas látványfák mellett is elhalad, mindenképpen érdemes azt is bejárni.

Aki Tés felől érkezik és marad egy kis energiája a csodás kirándulás után, az visszafelé megállhat és megcsodálhatja a szélmalmokat is teljessé téve egy csodás családi programot.

10 elbűvölő település, ahol jó lenne megöregedni
Gyönyörű helyek idehaza és külföldön, ahol a jó élet lakik.

Kiemelt kép: Vitovszki Szilárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik