Virágzó vidékünk

10 elbűvölő település, ahol jó lenne megöregedni

Gyönyörű helyek idehaza és külföldön, ahol a jó élet lakik.

Egy-egy fárasztó, stresszes munkanap után nincs olyan, aki ne akarna kiszakadni a mókuskerékből, és egy csendes, nyugalmas, szép helyen pihenni egyet. Ilyenkor gyakran vágyódunk kimozdulni a saját életünkből, valahová távol a napi rohanástól.

Mivel ezt a mindennapokban csak nagyon ritkán engedhetjük meg magunknak, azzal vigasztalódunk, hogy eltervezzük, ahogy nyugdíjas korunkban egy csodásan békés helyen, nyugalomban éldegélünk.

Alább tíz olyan bájos települést gyűjtöttünk össze, ahol le lehetne lassulni, és ahol jó lenne megöregedni.

Franciaország – Yvoire

A francia falut a Genfi-tó partján találjuk. A 14. században fontos katonai szerepet töltött be. Az alig 1000 főt számláló kedves települést gyakran hívják Franciaország legszebb falujának, nem véletlenül. Hangulatos, szűk kis utcák, sikátorok szabdalják, az ablakokban színpompás virágok vonzzák a szemet.

Fotó: Flickr/Brigitte Djajasasmita
Fotó: Wikimedia Commons/Keith Bryan
Fotó: Pixabay.com

Hollandia – Giethoorn

A holland Velenceként ismert gyönyörű falucskában nincsenek utak, sem autók. Házait fahidakon, biciklivel a gyalogutakon vagy vízen csónakokkal lehet megközelíteni.

Se autózúgás, se szmog – a hajók is csendesek, úgynevezett ,,suttogó hajók”, elektromos motorral működnek, zajt így ezek sem csapnak.

Télen, mikor befagynak az egy méter mély csatornák, vígan korcsolyával közlekedhet mindenki, akinek épp ahhoz támad kedve.

Giethoorn igazán a nyugalom szigete, de nincs messze Amszterdamtól, ha valaki mégis nyüzsögne egy kicsit.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

Németország – Rothenburg (ob der Tauber)

A meseszép középkori város messze földön híres a szépségéről. A fennsíkon elhelyezkedő település mellett húzódik a Tauber folyó. Az érdekes fagerendás, színes házak, történelmi épületek mellett jellemzőek a szűk sikátorok, macskaköves utcácskák, s az egész város őrzi a középkori stílusjegyeket.

Fotó: Flickr/Mathias Liebing
Fotó: Pixabay.com

Csehország – Telč

Csehországban Prága a legismertebb város, de rengeteg bájos kisvárost is lehet találni az országban, ahol bárki szívesen időzne. Az egyik ezek közül Telč. A 13. században épült település történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része, központi részének szépsége vetekszik az olasz városok szépségével.  Gótikus stílusban épült, gyönyörű színekben pompázó házak, barokk díszkutak a főtéren, kellemes tópart, reneszánsz kastély és a csodás park, szépség és nyugalom.

Fotó: wikipedia/xkomczax
Fotó: Pixabay.com
Fotó: Flickr/Marmontel

Anglia – Lower Slaughter

Idilli kis angol ékszerdoboz, klasszikus angol falu képét nyújtja. Kőházak, virágos kertek, lassan áramló folyó,  fahidak, mindez békés hangulatot árasztva. Ezen a településen található a Copse Hill Road, amit már Anglia legromantikusabb utcájának is megválasztottak.

A falu viszonylag érintetlen, nem nyüzsögnek turisták, pedig sokak szerint ez a település Anglia egyik legszebb falva.

Fotó: Wikimedia Commons/Saffron Blaze, http://www.mackenzie.co
Fotó: Flickr/Jason

Ausztria – Hallstatt

Hallstatt Felső-Ausztria Traunviertel régiójában fekszik, a Hallstatti-tó délnyugati partján. A tópart és a közeli hegyek között csak egy keskeny sáv építhető be, a házak egy része meredek lejtőre, mások a tófenékbe vert cölöpökre épültek. A városba autóval csak az ott lakóknak szabad behajtani, a közlekedés főleg hajóval történik. A kisváros 1997 óta az UNESCO Világörökségének része.

Fotó Unsplash.com
Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

Luzern – Svájc

Luzern a Luzerni-tó partján fekszik. Városi élet, festői szépségű tó és hegyek, csodás látvány bármerre is néz az ember. Nem véletlen, hogy a települést a világ egyik legbájosabb városaként tartják számon. Az óvárosban csodás freskókkal díszített házak és macskaköves utcák várnak mindenkit, valamint itt találhatók a világ legrégebbi fedett fahídjai is.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Wikimedia Commons/David Lienhard
Fotó: Wikimedia Commons/Jie Yang

Ugyanakkor nem csak külföldön vannak gyönyörű helyek, hazánk is bővelkedik bájos településekben.

Bakonybél

A nyugalom végtelen szigete, ahol az ember úgy érzi, szabadon lélegzik. Az Északi-Bakony közepén, a Bakony legmagasabb hegyének, a Kőris-hegynek a közelében, a Gerence-patak partján fekszik. Az egész környék gyönyörű, az ott lakók végtelenül kedvesek, s még a vándorral is úgy bánnak, mintha régről ismernék. S ha valaki különleges helyre zarándokolna, kisétálhat a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnához, körülnézhet a kálvárián, vagy a tó körül.

Fotó: Wikipedia/Civertan
Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Sokszínű Vidék

Bodajk

Hazánk legrégebbi búcsújáró helye is a béke szigete. A Móri-árok határán fekvő település igazán ideális a pihenésre. Az itt található forrásról úgy tartják, vize hétévente elapad, majd újraindul. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Tava ennek a kisvárosnak is van, s nem csak a szemet gyönyörködteti, de gyógyforrások táplálják, így a reumának is kedvez. S akinek e település szépsége nem lenne elég, átzarándokolhat a közeli Csókakőre, ahol szintén szépségek várnak rá, a kilátás a várból pedig egyenesen mesés.

Fotó: Facebook/Szabó Ervin
Fotó: Facebook

Velem

Velem község Magyarország nyugati határán a Kőszegi-hegység lábánál, csodás környezetben fekszik, Kőszeg városától 8 kilométerre. Az Alpokalja egyik legszebb faluja. A levegő kristálytiszta, és nem azért, mert a kis lélekszámú faluban nem jár autó. Velem levegője a légzőszervi betegségekben szenvedők számára bír gyógyító hatással, klimatikus gyógyhely.

A falu felett magasodik a Szent Vid-hegy, tetején a kápolna. A környéken csodás erdők, túraútvonalak csábítják az itt élőket.


Fotó: Wikipedia

Fotó: Facebook/DronosRoli.hu
Fotó: Facebook/Zoltán Barna
Ez Magyarország leghosszabb nevű települése
Budapesttől alig 67 kilométerre fekszik egy 16 betűs falu.

Kiemelt kép: Wikipedia/Simon Koopmann

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik