Virágzó vidékünk

Felejthetetlen látványt kínál a Bakony egyik legszebb szurdokja

A Gaja-szurdok hazánk egyik legszebb kirándulóhelye, ami minden évszakban tartogat csodákat.

Legyen bármilyen évszak, éppen elaludni készülő, vagy ébredező a természet, a Bakony mindig tartogat kincseket a kirándulni vágyóknak. Egy korábbi cikkünkben bebarangoltuk a Római-fürdő bámulatos környékét, de álltunk már a bakonyi Gyilkos-tó partján is, elámulva a természet hihetetlen erején. Most a Bakony egyik legbájosabb völgyében sétáltunk, hogy azután a magasból csodáljuk meg a páratlan panorámát.

Tartsatok velünk, ezúttal a Gaja-szurdokba.

Fotó: Sokszínű Vidék

Ha valaki a családdal egy jóízűt szeretne sétálni, nem túl nehéz, de változatos és szép környezetben, a Gaja-szurdok erre kiváló terep. A Fehérvárcsurgó és Bodajk között található 4 kilométer hosszú szurdok a Gaja-völgyi Tájcentrum része. Akár babakocsival is végigsétálható, kisebb és nagyobbacska gyerekeknek is nehézség nélkül bejárható.

Megközelíteni két oldalról lehetséges. Fehérvárcsurgó felől érkezve Isztimér felé kell lekanyarodni, és nagyjából 2 kilométer után az út jobb oldalán található nagy parkoló várja az érkezőket. Kényelmes túraúton sétálhatunk be az erdőbe, közben itt-ott információs táblákon tájékozódhatunk az élővilágról. Rövid séta után egy igazán hangulatos pihenésre, piknikezésre kiválóan alkalmas területre érkezünk. Itt található a horgásztó, mellette fedett pihenőkkel, büfével.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A tavat elhagyva végigsétálhatunk a patak mellett, több hidacskát érintve az Ádám-Éva fáig, ahol egy emlékoszlop hirdeti, hogy hol állt régen Ádám és Éva fája. Két tölgy, a nagyobb Ádám, a kisebb Éva, amelyek közül Ádám kidölt tőrzse ma is ott található izgalmas látványosság.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A fahídon állva elábrándozhatunk egy pillanatra, hallgatva a folytonos madárcsicsergést és patakcsobogást, majd folytathatjuk az utunkat több irányba. Aki a szurdokot szeretné bejárni, az tovább haladhat a patak mellett, eljutva egészen a bodajki bejáratig, aki pedig felfele kapaszkodna, az kicsit nehezebb séta után elérhet a forrásig, majd a Károlyi-kilátóig.

Ha a patak melletti séta mellett döntünk, több sziklafal mellett is elhaladunk, amelyekben itt-ott kisebb barlangok is megfigyelhetők. Az egyikben állítólag még Sobri Jóska a betyár is meghúzta magát. Az út egészen a felső kijáratig visz. Ha autóval látogatnánk erre a vidékre, a szurdoknak ezen az oldalán is található kijelölt parkoló. Babakocsival érkezőknek viszont inkább a fehérvárcsurgói bejáratot ajánljuk.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

Az Ádám-Éva fától a kilátó felé is vehetjük az irányt. Kis séta után a kalandorok rozoga lépcsőn, óvatosan felkapaszkodhatnak körülnézni. Ez az útvonal azoknak ajánlott, akik sosem haladnak a kijelölt ösvényen. A kaptató bírható, a kilátás mindenképpen megéri a fáradtságot és a kis kitérőt.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

Az úton továbbhaladva hamarosan az alig csörgedező Alba Regia forráshoz érünk. Az Alba Regia forrás, egykori nevén Haja-kút régebben kitűnő vizű forrás volt, mára már vize nem ivóvíz tisztaságú. Bár a víz nem iható,  jó itt egy kicsit megpihenni, mielőtt tovább sétálnánk a kilátó felé.

A 2016-ban átadott Károlyi-kilátó, ami nevét Károlyi Gyuláról kapta, sziklafalra épült fémszerkezet, ahonnan csodás kilátás nyílik a Bakonyra, de látszik a Fehérvárcsurgói-víztározó is. Lenézve lábunk alatt elterül a Gaja-völgy.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

Összességében elmondható, hogy a Gaja-szurdok hazánk egyik legszebb kirándulóhelye. Családdal, kutyával, télen, nyáron, minden évszakban érdemes ellátogatni ide. Aki pedig a kiadós séta után sem fárad el, a közelben felfedezheti a Csókakői várat is, ami szintén egyedülálló élményt nyújt.

Kiemelt kép: Sokszínű Vidék

3 csodás kastély Fejér megyében, amit érdemes meglátogatni ősszel
Fehérvárcsurgó, Martonvásár és Dég is büszkélkedhet egy-egy páratlan szépségű kastéllyal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik