Virágzó vidékünk

A Vértes gyöngyszeme a Csókakői vár

A legenda szerint Csókakő várából török kézen lévősége idején egyszer kiugrott egy török, a vére pedig a földbe folyt. Azt állítják, azon a helyen, ahová zuhant, azóta nem marad meg a hó.

A Dunántúl számtalan látványossággal csábít minket kirándulásra. Elég, ha csak azt mondjuk: bakonyi Gyilkos-tó, vagy a Gaja-szudokban található Római-fürdő, a marsbéli táj Gánton vagy számtalan csodaszép tó, mint a tatai Öreg-tó és a Deseda-tó Kaposváron, de persze megemlíthetnénk olyan látnivalókat is, mint a tési szélmalmok vagy Öskün a kerektemplom. Megannyi gyöngyszem, ami megnézésre érdemes.

Ezúttal a Vértesben jártunk, és egy olyan várat hoztunk, amelyet látva garantáltan kedvet kap mindenki egy kis kiránduláshoz.

Fotó: Sokszínű Vidék

A 81-es főúton Székesfehérvár felől autózva jobb kéz felől található Csókakő. Már a faluban haladva elkap minket egyfajta barátságos hangulat, olyan, mint mikor hazaérkezünk. Csodás díszfák, kedves házak, csodaszép templom mellett haladunk el a főutcán, ami éppen a vár alá érkezik, ami a fejünk felett magasodik, éppen úgy, mint egy öreg, impozáns, méltóságteljes őrszem.

Maga a vár Fejér megye egyetlen fennmaradt középkori eredetű vára, valamikor a tatárjárás után épült. Első írásos említése 1299-ből származik, ekkoriban került II. István kezébe. Jelentős katonai szerepet töltött be, hiszen az épületből, elhelyezkedése miatt, jól szemmel tartható volt a stratégiailag fontos hadiút.

Fotó: Sokszínű Vidék

A vár a következő évszázadokban kézről kézre került, tulajdonosa volt például Rozgonyi István, Corvin János, Bakócz Tamás. A törökök először 1544-ben foglalták el, ezután hol török, hol magyar kézen volt, és mint Fehérvár egyik előretolt megfigyelőhelyének volt katonai szerepe, ami akkor szűnt meg, amikor 1687-ben a török védők feladták. 1953-ban a várat műemlékké nyilvánították.

A 20. század második felére a gazdátlan vár igen romossá, életveszélyessé vált. A Csókakői Várbarátok Társaságának jelentős anyagi ráfordításával régészeti feltárások és helyreállítások indultak, amelyek napjainkban is folynak.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A Vértes gyöngyszeme a Csókakői vár

Fotó megosztása:

A vár alatt egy hatalmas füves placc található, tűzrakó helyekkel, de ha valakinek labdázni támad kedve, vagy csak leheveredni a fűbe, azt is bátran megteheti. A látvány pazar, a fejünk főlé magasodó narancsszínben játszó sziklák, csodás fák és a vár együttese felejthetetlen élményt ad. A parkoló fizetős, de minimális összeget kérnek csak, és egész napra szól.

Magához a várhoz két útvonalon is el lehet jutni. A kényelmesebbek aszfaltozott úton sétálhatnak fel 10-15 perc alatt, míg a bátrabbak az erdőbe behatolva, rövid séta után egy lépcsősort találnak, ezen felkapaszkodva is a várhoz lehet jutni. Bevallom, én derekasan fújtattam, ahogy felfelé másztam, ám mellettem gyerekek, kutyák, jó kondiban lévők kaptattak fel nagy vidáman, úgyhogy bátran vágjon neki bárki a lépcsősornak, csodálatos az út arra. És lefelé még mindig ott az aszfaltos séta, ha egyszer elég volt a kalandból.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A Vértes gyöngyszeme a Csókakői vár

Fotó megosztása:

A várban jelenleg is folynak munkálatok, de egy lezárt helytől eltekintve ingyen látogatható, a kilátás belőle pedig mindhárom szinten, minden irányba páratlan.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A Vértes gyöngyszeme a Csókakői vár

Fotó megosztása:

Míg odafent álldogálltam, egy érdekes történetnek, helyi legendának is fültanúja lettem, amit egy hölgy mesélt el egy vele lévő fiúnak. Remélem nem haragszik meg, ha leírom ide, nekem nagyon tetszett.

A legenda szerint Csókakő várából török kézen lévősége idején egyszer kiugratott egy török, a vére pedig a földbe folyt. Azt állítják, azon a helyen, ahová zuhant, azóta nem marad meg a hó. Ha esik, hiába borít mindent a fehérség, egy folt mindig csupaszon marad.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A Vértes gyöngyszeme a Csókakői vár

Fotó megosztása:

Nem tudom, igaz-e a legenda, sajnos manapság ritkán esik annyi hó, hogy ellenőrizni lehessen, de ha valaki télen, hóesésben arra jár, nézzen le, és keresse meg a csupasz foltot…

Kiemelt kép: Sokszínű Vidék

Kaptárkövek, ingókövek, salakkúpok: magyar természeti csodák nyomában
A maguk nemében egyedülállóak, látványra különlegesek és mindenképpen megéri felfedezni őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik