Virágzó vidékünk

Marsbéli tájra röpít a Vértes egykori bányája

Marsbéli tájra röpít a Vértes egykori bányája

Maradandó élményt kínálnak a hullámzó, vörös lankák.

Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbéli tájra emlékeztet a Vértes hegységben, a Fejér megyei Gánt határában. Az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Park felejthetetlen látnivalót kínál, ahol tanösvény kalauzolja végig a területen a látogatókat.

Gánton 1920-ban bukkantak a jelentős karsztbauxit-telepre, majd 1926 novemberében kezdődött meg a bauxitbányászat Gánton. A bánya az 1930-as években a világ egyik legismertebb bauxitbányája volt, csúcstermelése 1953-ban elérte a 600 ezer tonnát. A telepek kimerültek, így a bányát 1962-ben bezárták.

A 127500 négyzetméter területű bányagödör a hajdani bauxitbányászat egyik emléke, mely ma Bauxitföldtani Parkként üzemel. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok tükrözik a hajdani folyamatokat, amelyek az ott kialakított tanösvény 13 állomásán ismerhetők meg.

A 28 méter magas bányafal csodás látványt kínál a turistáknak, és biztosan maradandó élmény a vadnyugatra emlékeztető, hullámzó vörös lankákon sétálgatni.

A bányagödör szélén a mesterségesen kialakított tárnában és udvarán alakították ki az érctelep felfedezőjéről, Balás Jenőről elnevezett múzeumot. A vágatban bányászati szerszámokat, eszközöket, régi fényképeket láthatunk.

A volt gánti bánya a magyarországi geológiai feltárások egyik legérdekesebbje, ezért a környéken kalandozva feltétlenül érdemes néhány órát szánni a megismerésére.

Fotók: Sokszínű Vidék – Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik