Virágzó vidékünk

Agresszívan terjedő fügekaktuszt irtanak a Vértesben

Ezt a télálló fügekaktuszt Bulgáriában már veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.

Veszélyes invazív fügekaktusz kiirtásával bajlódnak a Vértes egyik fokozottan védett völgyében –  írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park ökológiai kutatóközpontja. Már több négyzetmétert beborított az Opuntia Phaeaecanta faj, termést is hozott, amikor 2017-ben rátaláltak egy meleg sziklagyepes hegyoldalon.

A pár négyzetméteres állományt Klébert Antal természetvédelmi őr találta 2017-ben a Vértes egyik fokozottan védett völgyében, egy meleg, dolomit-sziklagyeppel borított hegyoldalon. Minden valószínűség szerint kiültetésről lehet szó, mert a hely különösen alkalmas a kaktusz túlélésére, ugyanakkor távol van lakott területtől, tehát kidobásnak vagy állati terjesztésnek kicsi az esélye

– olvashatjuk a beszámolóban.

A fügekaktuszt azóta is folyamatosan irtják a Vértes völgyében, de ez a növényfaj nemcsak magról képes szaporodni, hanem a leszakadó hajtásai is könnyen gyökeret eresztenek.  Még idén is akadt olyan kaktusztő a völgyben, ami elkerülte korábban a figyelmet és megmaradt.

A területet még pár évig biztosan rendszeresen ellenőrizni kell, hogy ne maradjon véletlenül se kaktusz a gyepben.

– írják.

Fotó: Dunaipoly / Berkó Gyöngyi

A kaktuszok (Cactaceaea) családja az amerikai kontinensen őshonos

Különleges formájuk és szép viráguk miatt nagyon gyorsan dísznövényekké váltak az egész világon. Ezzel addig nem is volt gond, míg ki nem ültették őket a szabadba: mára számos nemzettségük özöngyommá vált Ausztráliában valamint Európa mediterrán térségében. Hozzánk legközelebb a horvát tengerparton, illetve Bulgáriában van jelentős Opuntia humifusa kivadulás. Bulgáriában veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.

Fotó: Dunaipoly / Berkó Gyöngyi

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél!”

A hazai szakemberek még arra is figyelmeztetnek, hogy milyen felelőtlenség az általunk gondozott állatot vagy növényt kitenni, kiültetni a szabadba, pláne védett területen belül:

Ezzel sem az adott állat vagy növény egyednek, sem a területnek nem teszünk jót! Sajnos minden özönnövényre jellemző, hogy ahol elszaporodik, kiszorítja az őshonos növényeket a velük együtt élő rovarokkal, madarakkal és egyéb állatfajokkal együtt. A Vértes dolomit-sziklagyepjén inkább szeretnénk látni védett magyar gurgolyát (Seseli leucospermum), István király-szegfűjét (Dianthus plumarius subsp. regis-stephani), kövér daravirágot  (Draba lasiocarpa), sárga kövirózsát (Jovibarba hirta).

– írták.

Címlapfotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park/Klébert Antal

Olvasói sztorik