Virágzó vidékünk

Megújulnak a Zempléni-hegyég csodálatos várai

A zempléni és abaúji várak megújult külsővel, felújítva fogadhatják a látogatókat jövő év végétől.

A sátoraljaújhelyi vár, a sárospataki és a boldogkői vár fontos céljai között szerepel a várak nyújtotta turisztikai attrakciók színvonalának emelése, modernizálása, ezáltal a látogatószám növelése, írja a Borsod Online.

Sátoraljaújhely és Sárospatak

Sátoraljaújhelyen folytatódik a vár maradványainak régészeti feltárása, és ezzel párhuzamosan megépül egy kiszolgáló ­épület a megközelítést és a kényelmet szolgáló infrastrukturális elemekkel: vizesblokk, játszótér, sétaút.

A sárospataki várban azok az épületrészek újulnak meg, amelyek rekonstrukciójára eddig nem nyílt lehetőség. Bővül a kiállítási tartalom is a Rákóczi-örökség helyszínén. Ötnyelvű kiállításvezető alkalmazást fejlesztenek ki, melyből tájékozódhatunk a Rákóczi családról és a magyar történelemben betöltött szerepükről, illetve a 16–17. századi főúri életről.

Szintén a Rákóczi-kultuszhoz kapcsolódóan nyitnak meg két új állandó kiállítótermet, melyek egy 21. századi, interaktív, élményorientált állandó kiállítás helyszínéül szolgálnak majd.

Boldogkő vára, Lovagterem – Fotó: Facebook/Helló Zemplén

Boldogkőváralja

A boldogkői vár esetében folytatódik a részleges rekonstrukció, az Öregtorony és a Malom-bástya visszaépítése. A helyreállítandó palotaterekben enteriőrkiállításokat alakítanak ki. Újra lesz lovagterem, valamint eredeti állapotában hoznak létre egy 14. századi lakóhelyiséget is, amelyben korabeli ruhákat próbálhatnak fel a látogatók.

Fotó: Facebook/Helló Zemplén

A palota alsó szintjén eredeti állapotában állítják helyre a korabeli konyhát, ami segít az érdeklődőknek elképzelni a vár egykori életét. Ehhez kapcsolódik a gyümölcsaszaló- és feldolgozó műhely, valamint a helyi termékeket árusító ajándékbolt, ahol a környék autentikus termékeit vásárolhatják majd meg a látogatók. Megnyílik a vár föld alatti alagútja is, a középkori pincét köti össze a vártól északra fekvő borozóval.

Az előzetes tervek szerint jövő év végére be is fejeződnek a felújítási, helyreállítási munkálatok.

Kiemelt kép: Facebook/Helló Zemplén

Ajándékozzunk élményt: turistacsalogató gyöngyszemek Északkelet-Magyarországon
Kevésbé ismert, mégis különleges úti célokat ajánlunk, nem csak Valentin-napra.
Olvasói sztorik