Virágzó vidékünk

Hős fa, melyhez II. Rákóczi Ferenc is kikötötte a lovát

A ziliziek büszkesége az igazi túlélő fa.

Az idei Év Fája verseny 14 döntős fája között van a zilizi ezeréves tölgy. A település önkormányzata nemcsak azért nevezte be a helyi jelentőségű természeti értéket, hogy többen is megismerjék, hanem azért is, hogy segíthessék az életben maradását, írja a Borsod Online.

300 éve magasodik Rákóczi mogyorófája Romhányban
A famatuzsálem idegenforgalmi látványosság a Nógrád megyei Romhány határában.

Zilizen és a környező településeken mindenki ismeri az ősöreg tölgyet és legendáját, mely szerint a fa már a magyarság ideérkezésekor is gyökeret eresztett a domboldalba, és hogy II. Rákóczi Ferenc megállt itt a seregével egy alkalommal, és a fejedelem ehhez a fához kötötte ki a lovát.

Az először az 1200-as években említett település címerében is az aranytölgy szerepel.

Az Év Fája közönségszavazáson az ezeréves tölgy a nyolcadik helyen áll jelenleg. Emellett a szakmai zsűri a jelöltek közül választja ki a Hős Fát – ez az elismerés olyan faegyedeket illet, amelyek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan tesznek.

Fotó: Facebook/Év fája

Sok viszontagság érte az öreg tölgyet, megfúrták, körbeszántották, a permetezés leszárította a leveleit, több villámcsapás is érte az idők folyamán, mivel magaslati ponton áll, körülötte nincs másik fa. A legutolsó 2010-ben úgy tűnt, végzetes lesz. A fa belseje kigyulladt, másnap vették észre, hogy füstöl. Kihívták a tűzoltókat, akik eloltották, azonban az utolsó két ága is leszakadt a tűzben, és belülről a teljes törzs kiégett, miközben kéreg sem nagyon maradt rajta. A ziliziek megdöbbenésére és nagy örömére azonban az egyik ága kihajtott, jelezve, hogy a tölgy élni akar.

Az Aggteleki Nemzeti Park segítségével sikerült az életben maradt egy ágát szakszerűen alátámasztani, így a saját súlya már nem tudja leszakítani a törzs­ről.

Megtalálták Magyarország legmagasabb fáját
1880-ban egy fakedvelő ültette Iharosberényben.

Azt, hogy az élet mindig utat talál magának, és az ezeréves tölgy tovább akarja adni az életet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vannak „kicsinyei”. A kétezres évek elején magoncok nőttek körülötte, mára hét tölgy is cseperedett az öreg szomszédságában, szinte egy kis ligetet hoztak létre vele.

A pécsi havi-hegyi mandulafa az Európai Év Fája 2019-ben
Az orosz és a portugál fa előtt győzött a magyar jelölt.

Kiemelt kép: Facebook/Év fája

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik