Mozaik

Hat hektárnyi fa esik áldozatul a kerékpárútnak Csongrád megyében

Ismét csak fairtás árán, a természet rovására kivitelezhető a beruházás.

Megkezdődött a Sándorfalvától Ópusztaszerig tartó kerékpárút építése, amelynek első lépéseként kivágják a nyomvonalon lévő fákat, írja a Délmagyar.

Sándorfalvától Ópusztaszerig tartó, 17,6 ki­­­lométeres kerékpárút kivite­lezési munkálataihoz kezdtek hozzá a napokban. A kerékpárút egésze növényzettel benőtt területen fut majd, látványos irtás zajlik, mintegy hat hektárnyi fa esik áldozatul. Az előzetes tervek és ígéretek szerint többségüket pótolják majd.

Az út menti fák és cserjék kivágása négy különböző területet érint. Van olyan szakasz, amely a Magyar Közút területén van. Innen a közúti igazgatósághoz szállítják el a faanyagot, hogy aztán azt szociális tűzifaként szétosszák a rászorulók között

– mondta el Kovács Beáta, a kerékpárutat építtető konzorciumot vezető Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

A Dóc és Ópusztaszer közötti szakaszokon ugyanakkor többségében állami tulajdonban lévő erdőterületet érint a nyomvonal. Itt nincs lehetőség a 2 és fél hektárnyi erdő pótlására, de az erdészeti hatóság engedélyezte a fairtást.

Mivel a helyszínen nincs lehetőség a kivágott fák pótlására, ezekben az esetekben erdővédelmi járulékot kell fizetni. Ebből az összegből más területen zajló erdősítést támogatnak majd

– nyilatkozta Kovács Beáta.

Sándorfalvánál ön­­kormányzati területen visz át a leendő kerékpárút, a helyi jegyző engedélyével vágják ki ott a fákat, aki pótlási kötelezettségről is rendelkezett.

Fotó: Pixabay

Szintén Sándorfalva egyes szakaszain erdőnek nem minősülő védett és Natura 2000-es területeket is érint a beruházás. Itt a természetvédelmi hatóság járult hozzá az irtáshoz.

Ezek a szakaszok nem minősülnek erdőnek, és főleg invazív fajokból állnak. Vagyis a kivágásuk összeegyeztethető a természetvédelmi célokkal az illetékesek szerint.

A bozót- és cserjeirtás a fent említett három településen 6 hektárnyi területet érint. Két szakaszra ültetnek vissza majd fákat: a sándorfalvi I. dűlő keresztezésénél és a Balástya–Dóc összekötő út keresztezése közelében kialakítandó kerékpáros pihenőhelyekre. A beruházás a tervek szerint egy év múlva, 2020 júliusára készül el.

A szükséges fairtások miatt kivágott fák egy részét pótolják, csak az a kérdés, mikorra lesznek az utólagosan ültetett fák akkorák, hogy érdemben is a természet részei lehessenek.

Napenergia tölti a kéken világító kerékpárutat
A kerékpározás az egyik legkörnyezetkímélőbb módja az utazásnak, és köszönhetően ennek az éjjel világító bicikliútnak, az egyik legélvezetesebb is.

Kiemelt képünk illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik