Életmód

Megnyitott a világ első műanyaghulladékból épült kerékpárútja

A hollandiai Zwolléban adták át a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját a napokban, olvasható a beruházásért felelős PlasticRoad honlapján.

Mint a sajtóközleményben írták, a 30 méteres bicikliút 218 ezer műanyagpohárnak vagy 500 ezer műanyagpalacknak megfelelő hulladékból készült.

PlasticRoad

A kísérleti jelleggel átadott utat speicális érzékelőkkel szerelték fel, amely adatokat gyűjt annak teherbírásáról, hőmérsékletéről és tartósságáról. Ennek köszönhetően ez bolygónk első okos kerékpárútja is egyben.

Ez egy hatalmas lépés a fenntartható, jövőképes utak megvalósítása felé. Amikor először hallottunk a kezdeményezésről, nem tudtuk, hogyan készül a PlasticRoad, de most már tisztában vagyunk vele

– mondta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, a cég két befektetője.

PlasticRoad

Hozzátették, a PlasticRoad koncepciójával az utak 70 százalékkal gyorsabban megépíthetőek, mint a hagyományos módszerekkel, élettartamuk pedig legalább kétszer-háromszor nagyobb. Emellett az előállításuk kevesebb negatív hatással bír a környezetre és a szén-dioxid kibocsátása is elenyésző.

PlasticRoad

Novemberben a szintén hollandiai Giethoornban rakják le a második kísérleti újrahasznosított műanyagból készült kerékpárutat. Giethoorn egyébként világhírű falu, ugyanis az összes utcáját víz alkotja.

Létezik egy falu, ahol az összes utcát víz alkotja
Giethoorn első ránézésre úgy fest, mintha egy mesefilmből keltették volna életre.
Olvasói sztorik