Mozaik

Átszeli a Dinári-hegységet az új kerékpárút

A „Trans Dinarica” , vagyis a „Dinári-hegységet átszelő” túraútvonal távoli hegyi falvakhoz és ősi hagyományokhoz egyaránt eljuttat, az új biciklis túraútvonal nyolc európai országon ível át, írja a National Geographic.

A “Transz Dinarika” egy olyan új, határokon átívelő kerékpárút, amely összeköti Szlovéniát, Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát.

Az Olaszországhoz közeli, szlovéniai Soca Valley-ban indul az útvonal, fő csapásvonala délen húzódik a horvát Adria mentén, aztán keletre fordul, és Szarajevónál, Bosznia fővárosánál ér véget. Bár a túraútvonal végső célja – ahogy a biciklis hálózat szervezői rámutattak – az az, hogy a Nyugat-Balkán mind a nyolc országát érintse a későbbiekben.

Minden várakozást felülmúlt az ingyenes természetjáró applikáció
Az alkalmazás gyakorlatilag egy mobilos útikönyv, túraútvonalakkal, térképpel, látnivalókkal, beépített segélykérővel.

A Trans Dinarica gondolata 2016-ban fogalmazódott meg szlovén, horvát és bosnyák utazásszervezőkben, akik a Nyugat-Balkánon túrázók által nem ismert és gyakran mellőzött területek megismertetésére akartak találni valamilyen megoldást. A Via Dinarica hegymászó útvonal adta az ötletet, amely a kerékpárúttal párhuzamosan haladva mintegy 1200 mérföldet (1932 km) ölel fel, ugyanazon a nyolc országon áthaladva.

Fotó: pixabay.com

A Transz Dinaricán elsőre korlátlan számú utazó kerekezhetett végig, UNESCO világörökségi helyszíneket, falvakat, nemzeti parkokat érintve. A bringások többek közt a Hvar szigetén fekvő, horvátországi Vrboska falun is áttekerhetnek.

Az útvonal nagyon változatos, vannak egysávos hegyi utak, kavicsos-murvás szakaszok, valamint aszfaltozott kerékpárutak is. Az út fő értékei közé tartozik a táj változatossága: a tenger fölött fekvő hegyi hágókon, alpesi tavakon vagy épp folyókon át vezet a túra a Dinári-hegység szívében, amelyről a túraútvonal az elnevezését is kapta.

A kerékpárút megmutatja Európa délkeleti részének ezen szegletét is, amely még az évszázados hagyományú, szívélyes vendéglátást ismeri: az ide látogatót étellel, borral, jó történetekkel kínálják meg a helybéliek.

Ha a biciklisek netán eltévednének az új útvonalon, letámasztják a járgányaikat a kőkéményes vidéki házak kézi készítésű kerítéseikhez, a kertben dolgozó nők és férfiak pedig a munkát abbahagyva invitálják be az utazókat egy kis kávéra, kenyérre, sajtra meg házi készítésű röviditalra, és együtt vitatják meg a térképek és a hipermodern GPS-készülékek hasznosságát.

A Trans Dinarica nem a hagyományos turizmus érzetét kelti, mivel rengeteg közösséget, falvat szel át, és ezek a helyek olyan területeken fekszenek, amelyeket az „igazi” turisták nem sűrűn látogatnak, de a helyiek mégis örömmel fogadják az ide tévedőket – mondja el a VMD Adventure Travel képviseletében Edo Vričič.

Jan Klavora, a ljubljanai illetőségű Visit Good Place utazási irodától egyetért, és hozzáteszi: ezáltal a kezdeményezés által olyan helyekre is eljutnak turisták, ahová egyébként csak hegymászók járnak.

A montenegrói határnál a biciklisek meghosszabbíthatják túrájukat a Tara folyón keresztül. A Tara folyó a Tara-kanyonon vezet át, amelyik a világ második legmélyebb szurdoka, és a Durmitol Nemzeti Parkban található.

Fotó: pixabay.com – A Tara-kanyon

A Transzdinarica célja egy olyan kihívásokkal teli útvonal létrehozása, amelyen áthaladva Európa viszonylag érintetlen területeit fedezhetjük fel – mondta el Thierry Joubert, a szarajevói Green Visions munkatársa.

Az ok, amiért érdemes végigmenni ezen az útvonalon, az maga a Nyugat-Balkán. A régió lélegzetelállító panorámával rendelkezik, és nagyszerű lehetőséget kínál arra is, hogy az utazó a helyi lakosokkal egyen és igyon együtt az utazó, rajtuk keresztül, autentikusan fedezhesse fel kultúrájukat, életmódjukat. Ők pedig örömmel és büszkén mutatják meg azt az érdeklődőknek.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik