Virágzó vidékünk

300 éve magasodik Rákóczi mogyorófája Romhányban

A famatuzsálem idegenforgalmi látványosság a Nógrád megyei Romhány határában.

300 évesnél idősebb, 25 méter koronaátmérőjű és 20 méter magas az a famatuzsálem, melyet Rákóczi-törökmogyorófaként emlegetnek Romhányban.

A szájhagyomány úgy tartja, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem az itteni kápolnától irányította 1710. január 22-én a Lókos mentén zajló ütközetet, amikor véres vereséget szenvedett Heister Sigbert császári tábornok csapataitól. Egy legenda szerint az akkor már terebélyes mogyorófa alatt állott a fejedelem sátra.

Fotó: MTI – Komka Péter

Írásos feljegyzésekből viszont úgy tudható, hogy a rodostói száműzetésben lévő II. Rákóczi Ferencet meglátogatta egy volt katonája, akinek a fejedelem egy törökmogyorófa-cserjét adott, hogy ültesse el Romhányban az 1710. január 22-i csata emlékére. Történetek szerint a fát a katona nem a csata helyszínén ültette el, hanem egy távolabb eső dombon. Ennek ellenére évszázadok óta úgy él a nép emlékezetében, hogy a Kastélyka dűlőn lévő fa Rákóczi mogyorófája.

Fotó: MTI – Komka Péter

Bármelyik feltevést fogadjuk el, az nem változtat a tényen: a helybeli lakosok Rákóczi emlékfájaként őrzik a famatuzsálemet.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik