Kertünk-Portánk

Bemutatkozik a régi porták ékessége, az eperfa

A gyümölcsnek bizony nagyon alárendelt szereppel kellett megelégednie az alföldi tanyákon. A legelső időkben a ház régi barátja, az eperfa, egyedül hirdette itt, hogy az ember erdőirtó és gyümölcskedvelő ősöktől származik.
Rapaics Rajmund (1940)

Az Osztrák-Magyar monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. Mára már a maradványai is eltűnőben vannak, csupán néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért, helyenként vadgazdálkodási céllal.

Miért nem bólogat feketén az eperfa lombja?
Az úthálózat korszerűsítésének az eperfák jó része áldozatul esett.
Fotó: Faluhely major/facebook

Érdekességek az eperfáról

  • Az eperfának két faja ismert, a fehér (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete (azaz sötétkék) faeper sokkal aromásabb. Az eperfát a Dunántúlon szederfának is nevezik, mivel a termése valóban első ránézésre a szederére emlékeztet.
  • A fehér eperfa június-júliusban hozza fehér, ritkábban fekete vagy rózsás árnyalatú, mézédes termését. Ezt leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni.
Fotó: les-fruiters.com
  • A fekete faeper népszerűbb és a nyár végén érik, belőle befőttet, gyümölcslevet vagy eperbort, pálinkát készíthetünk.
  • Éretten kiváló ásványi anyag forrás (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse.
  • Az eperfafélék termései köztudottan gazdag flavonoidforrások, kvercetin, rutin, kempferol,  és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok.
  • Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hatnak a szívünkre. Általában a piros és sötétlila színű gyümölcsök ismertek arról, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat- írja a borostyán net.
  • A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök gazdagok flavonoidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid többek között hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet).
  • A fehér gyümölcsben  magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik, aminek fontos szerepe van  a szív- és érrendszer betegségek, a rákos megbetegedéseknél és az ízületi gyulladás kivédésében.
  • A fa levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó.
  • Minden vizsgálat, melyben az eperfafélék termését elemezték, azt mutatja, hogy az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében
Emlékszel, hogy milyen virágok nyíltak nagymamáink kertjében?
Virágoskert, ahová mindig öröm volt betérni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik