Kertünk-Portánk

Bemutatkozik a régi porták ékessége, az eperfa

Korábban a témában:

A gyümölcsnek bizony nagyon alárendelt szereppel kellett megelégednie az alföldi tanyákon. A legelső időkben a ház régi barátja, az eperfa, egyedül hirdette itt, hogy az ember erdőirtó és gyümölcskedvelő ősöktől származik.
Rapaics Rajmund (1940)

Az Osztrák-Magyar monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. Mára már a maradványai is eltűnőben vannak, csupán néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért, helyenként vadgazdálkodási céllal.

Miért nem bólogat feketén az eperfa lombja?
Az úthálózat korszerűsítésének az eperfák jó része áldozatul esett.
Fotó: Faluhely major/facebook

Érdekességek az eperfáról

  • Az eperfának két faja ismert, a fehér (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete (azaz sötétkék) faeper sokkal aromásabb. Az eperfát a Dunántúlon szederfának is nevezik, mivel a termése valóban első ránézésre a szederére emlékeztet.
  • A fehér eperfa június-júliusban hozza fehér, ritkábban fekete vagy rózsás árnyalatú, mézédes termését. Ezt leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni.
Fotó: les-fruiters.com
  • A fekete faeper népszerűbb és a nyár végén érik, belőle befőttet, gyümölcslevet vagy eperbort, pálinkát készíthetünk.
  • Éretten kiváló ásványi anyag forrás (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse.
  • Az eperfafélék termései köztudottan gazdag flavonoidforrások, kvercetin, rutin, kempferol,  és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok.
  • Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hatnak a szívünkre. Általában a piros és sötétlila színű gyümölcsök ismertek arról, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat- írja a borostyán net.
  • A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök gazdagok flavonoidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid többek között hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet).
  • A fehér gyümölcsben  magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik, aminek fontos szerepe van  a szív- és érrendszer betegségek, a rákos megbetegedéseknél és az ízületi gyulladás kivédésében.
  • A fa levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó.
  • Minden vizsgálat, melyben az eperfafélék termését elemezték, azt mutatja, hogy az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében
Emlékszel, hogy milyen virágok nyíltak nagymamáink kertjében?
Virágoskert, ahová mindig öröm volt betérni.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.