Virágzó vidékünk

Ez a tengerszem az ország legszebb természeti csodája

Régen itt bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit.

2011-ben a Magyarország 7 természeti csodáját kereső internetes szavazás keretében az olvasók a Megyer-hegyi tengerszemet találták a legszebbnek, és sorolták az első helyre – nem is véletlenül.

Sárospatak közelében, a Zempléni-hegységben csodálatos látnivaló a Megyer-hegyen lévő tengerszem, melyet évszázadok alatt emberkéz formált. Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A bányát 1907-ben zárták be a termelés folyamatos csökkenése miatt. Az egykori bányaudvaron jelenleg is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, valamint a kőfaragó tevékenység melléktermékei is.

Fotó: Facebook/Megyer-hegyi tengerszem

A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén. A tó a legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A bányagödör mindössze 4 ezer köbméteres.

A Magyarországon egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától.

A kedvelt túrázó és kirándulóhelyen jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják. Az erdőben a jelzések jól kivehetőek, a terep azonban elég meredek, ám érdemes nekivágni, mert a hajdani bánya pereméről még csodálatosabb látvány nyílik a vízzel kitöltött katlanra.

Fotó: Facebook/Megyer-hegyi tengerszem

Kiemelt kép: Facebook/Megyer-hegyi tengerszem

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik