Virágzó vidékünk

A világ leghosszabb függőhídja lehet a sátoraljaújhelyi

A Zemplén Kalandpark újabb attrakcióval készül.

700 méter hosszú lehet az a függőhíd, amelyet a tokaj-hegyaljai fejlesztések keretében építenek majd Sátoraljaújhelyen.

Idén júliusban avatták fel a világ leghosszabb gyalogos függőhídját Svájcban. A 494 méteres híd Zermatt és Grächen falvakat köti össze az Európa nevű turistaúton. A Szár-hegy és a Vár-hegy közti hidat 700 méter hosszúra tervezték, és közel 2,5 milliárd forintból készülne, írja a boon.hu.

A függőhíd ötlete már két évvel ezelőtt felvetődött, de csak most, július végén adták be a pályázatot a Tokaj kiemelt turisztikai térség hazai finanszírozású fejlesztései közé.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere így nyilatkozott:

A számításaink szerint ennek a függőhídnak a megépítése csak és önmagában évente akár egymillió plusz látogatót is jelenthet a városnak.

Erre pedig egy komplex szolgáltatóipar épülhet rá, ami munkahelyek százait jelentheti a városnak.

Üveghíd lesz vagy nem?

A hídon négy helyen kétoldali 60-60 centiméteres kiszélesedéssel kiálló helyeket kell tervezni. Ezeken a helyeken meg kell vizsgálni átlátszó járófelület kialakításának lehetőségét, amely az alatta elterülő táj látványát feltárja, például üveg járófelülettel.

A tervezett függőhíd első látványtervét itt tekinthető meg.

Az ország északi részén, a sátoraljaújhelyi Magas-hegyen 2015-ben építették ki a Zemplén kalandparkot, Magyarország leghosszabb libegőjével és leghosszabb bobpályájával.

A libegős, lanovkás utazás jelenleg is közel háromórányi elfoglaltság, a páratlan izgalmakat kínáló, több mint 100 méter mélység felett átívelő, két hegyet összekötő kötélpálya, valamint a mászófalközpont további ok arra, hogy érdemes egy kirándulást szervezni erre a szép vidékre is.

Bobpálya

Átcsúszópálya

Címlapfotó: MTI/ Vajda János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik