Otthon készült

Bárányhússal készül a zempléni pandúrleves

Finom és különleges.

A zempléni tájegység jellegzetes étele a zempléni pandúrleves, melynek “lelke” a bárányhús. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által közzétett receptből különleges és pompás íz kerülhet az asztalra.

Hozzávalók (4 személyre)

5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 kiskanál pirospaprika, 25 dkg bárányhús, só, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, 1 dl száraz vörösbor (Pinot noir). A lebbencstésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás, só, 2 kiskanál zsír

Elkészítése

A lebbencstésztához már előző nap gyúrjunk egy levél, jól kidolgozott kemény tésztát a lisztből, tojásból kevés hideg vízzel. Kis cipót formálunk belőle, néhány percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk és hagyjuk szikkadni, majd megszáradni.

A kicsi kockákra darabolt füstölt szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, összepirítjuk, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával, összekeverjük. Hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt bárányhúst, összeforgatjuk, félig öntjük a vörösborral és vízzel, sóval, a zúzott fokhagymával ízesítjük és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, felöntjük annyi vízzel, hogy háromujjnyival ellepje. Ha felforrt, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt, a már előre a forró zsíron közepes barnára pirított tésztát, sózzuk és közepes tűzön készre főzzük.

Lakodalmi fogás a jászsági csirkeleves
Semmi zöldség, de sok fűszer és hús.
Olvasói sztorik