Virágzó vidékünk

Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre

A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.

A magyar tenger kiemelt célpontja belföldi nyaralásainknak, azonban különös hangulatát nem csak a partján sétálva, vagy benne lubickolva élvezhetjük ki. Mindenképpen érdemes felülről is megcsodálnunk és magunkba szívnunk látványát.

26532 méter magasból készített fotót a Balatonról az ajkai űrbatyu
Visszatérve Tihanynál pottyant a magyar tengerbe.

Szerencsére erre már számtalan helyről van lehetőségünk, hiszen a Balaton körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt, amelyekről pazar látvány tárul a felkapaszkodók szeme elé.

Csere-hegyi kilátó – Alsóörs

Fotó: Wikimedia Commons/Kaszás Tibor

Alsóörs és Balatonalmádi között találjuk a Csere-hegyre Padányi Gulyás Jenő tervei alapján 1935-ben épült kilátót, mely a legelső kőből épült kilátó a Balaton-felvidéken. Eredetileg 6,5 méter magasra épült, mert a környező fák akkoriban jóval alacsonyabbak voltak. Aztán rengeteg rongálás miatt 1998-ban életveszélyessé nyilvánították, majd 2001-ben elkezdték felújítani. Ekkor készült rá egy új szint fából, így a kilátó ma 11,5 méter magas. Eredeti neve Horthy Miklós-kilátó volt, melyet az 1950-es években Szabadság-kilátóra kereszteltek. Turisták közkedvelt célpontja.

Somlyó-hegyi-kilátó – Alsóörs

Fotó: Facebook/Alsóörs

Alsóörsön egy másik kilátóról is megcsodálhatjuk a Balatont. Az 1980-as években épült kilátóról a Balaton keleti medencéjének majdnem egészét be lehet látni, de jól látható a Tihany-félsziget, Lovas, Alsóörs, Csopak is. A hatszögletű, 17,5 magas kilátót Magyar János tervezte, 2015-ben újították fel.

Kisfaludy Sándor-kilátó – Badacsony

Fotó: Facebook/Marks’s tours Kaland,Élmény,Utazás

Badacsony igazi bakancslistás hely, amit életében egyszer mindenkinek meg kell látogatnia, s ha már elmegy ide az ember, az 1960-as években épült kilátóba is mindenképpen érdemes felmennie.

A Kisfaludy Sándor-kilátó 18 méter magas, a Tapolcai-medence, illetve a Badacsony tanúhegy legmagasabb pontján található. A jelenleg álló kilátó már nem az eredeti, hiszen az annyira megrongálódott, hogy 2011-ben lebontották és újjáépítették.

Jókai-kilátó – Balatonfüred

Fotó: Wikimedia Commons/Mocsár Balázs

A balatonfüredi 317 méter magas Tamás-hegyen áll a háromemeletes, fából készült Jókai-kilátó. Felsétálva rálátunk Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre. A kilátóhoz jelzett turistaút vezet fel, több irányból is megközelíthető. Bár a séta egy kicsit megterhelő lehet a kilátóig, a pazar látvány megéri a fáradságot.

Balatonfűzfői-kilátó – Balatonfűzfő

Fotó: Facebook/BalatoniBob

A Balatonfűzfői Szabadidőpark területén található 15 méter magas, 5 szintes kilátó sokak kedvence. A látvány egyenesen festői, és külön jó pont, hogy a kilátó tervezői minden korosztályra gondoltak, így mindenki maga döntheti el, hogy az 5 szint közül melyikről szeretne a panorámában gyönyörködni. A korlátok üveg borításúak, így a gyerekek is biztonságosan gyönyörködhetnek a balatoni tájban.

Folly arborétum kilátója – Badacsonyörs

Fotó: Wikimedia Commons/Illustratedjc

A többi kilátótól teljesen eltérő formájú a badacsonyörsi arborétumban található kilátó, hiszen látványa egy nyíló bimbóra hasonlít, egyébként pedig egy fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképezi. A lombozat fölé emelkedő kilátó, az arborétum egyik új látványossága, jó rálátással a Badacsony keleti oldalára és a Balatonra.

Festetics-kilátó – Gyenesdiás

Fotó: Facebook/Gyenesdiás(Nyugat-Balaton üdülőfaluja)

Természetesen nyugatabbra haladva is talál kilátókat, aki szeretne felülről gyönyörködni a tájban. A Keszthelyi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Nagymező, innen rövid kaptatóval érhetjük el a Festetics-kilátót, ami nevét a Festetics családról kapta. A 235 m magasan lévő 3 szintes kilátót 2000-ben építették újjá. A kilátás mesés, jól látszanak a Keszthelyi-hegység dombjai, a Keszthelyi-öböl és Keszthely.

Bél Mátyás-kilátó (Garga-hegyi kilátó) – Balatongyörök

Fotó: Facebook/Gyenesdiás(Nyugat-Balaton üdülőfaluja)

Balatongyörök különösen bővelkedik kilátókban, ezek közül az egyik a Garga-hegy tetején álló 1972-ben épült kilátó. A 221 méter magasan elhelyezkedő építmény kitűnő panorámát nyújt a Tapolcai-medence tanúhegyeire, Keszthelyi-hegység hegyvonulataira, a somogyi partokra, a keszthelyi öbölre. A kilátó 3 szintes, 2001-ben fel is újították.

Balatongyörökön ezen kívül felkereshető még a Batsányi-kilátó, amiből az egyik legszebb balatoni panoráma tárul az ember szeme elé, a 408 méteres dombtetőn található erdei- és vörösfenyőből készült Padkűi Kilátó, és a Szépkilátó. Ez utóbbitól csak néhány perc sétára van a Római-forrás.

Gömbkilátó – Balatonboglár

Fotó: Wikimedia Commons/Christo

Itt van mindjárt a part legkülönlegesebb kilátója, a Xantus János Gömbkilátó, ami Balatonboglár egyik jelképe. A várhegy, ahol ma a Gömbkilátó áll, a 20. század elején még fátlan volt, ezért Kopaszdombnak is nevezték. A település két világháború közötti elöljárója és birtokosa, Gaal Gaston ültettette be fákkal, amelyek legnagyobb része feketefenyő volt. Később egy fából készült kilátót építettek a hegyre, amely az 1960-as évek közepéig állt, ma már csak a lábait tartó négy betontuskó maradt. Maga a Gömbkilátó Kádár István mérnök tervei alapján az 1950-es évek elején épült. Többször lezárták már felújítási munkálatok miatt, legutóbb 2012-ben nyitotta meg kapuit. A 60 méter magas Várdombon álló, 15 méter átmérőjű gömbből a tó felé nyílik csodás kilátás.

Sipos-hegyi kilátó (Postás-kilátó) – Fonyód

Fotó: Facebook/Zamárdi-Felső+ Balaton

Fonyód is azon települések közé tartozik, amelyek több kilátóval is büszkélkedhetnek. Ezek közül az egyik a a Sipos-hegy legmagasabb pontján lévő Postás-kilátó. 1987-ben épült, a turisták pazar látványban gyönyörködhetnek róla: feltárul a Keszthelytől Keneséig az egész Balaton. Egyedül erről a kilátóról látható teljes hosszában a magyar tenger.

Fonyód másik kilátója a Várhegyi Széplátó. A Balaton egyik legszebb körpanorámájú kilátóját 2009-ben kezdték el építeni. A kilátó a Várhegy 231 m magas csúcsán egy Árpád kori földvár – viszonylag ép – maradványaira épült. Gyerekbarát és akadálymentes. A kilátás innen is fenséges, a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, jó időben a Tihanyi-félsziget is jól látható.

Kőhegyi Kilátó – Zamárdi

Fotó: Facebook/Zamárdi Felső+Balaton

2000-ben csodaszép környezetben épült kilátó alig száz méterrel emelkedik a tó tükre fölé. A zamárdi Kőhegyi Kilátó a városközponttól tíz percnyi sétára található. Nem csak az északi part látható be Balatonfűzfőtől a Badacsonyig, a Tihanyi-félsziget és a balatonfüredi partvidék, de látható a déli part mögött húzódó somogyi dombság is.

Hajózástörténeti Látogatóközpont – Balatonföldvár

Fotó: Wikimedia Commons/Christo

A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont különleges, hajó formájú épület, melyben interaktív kiállítás várja az érdeklődőket. Az épület árbóca kilátóként üzemel, ahonnan Balatonakarattyától egészen Keszthelyig ellátni. A 40 méteres magasparton álló épületből a 25 méteres kilátótorony páratlan látványt biztosít a Balatonra, mindkét irányba. A kilátó tetejére 166 lépcső megmászásával lehet feljutni, de a tervezők gondoltak a kevésbé vállalkozó kedvű látogatókra is, így lift is vezet a magasba. Az épület 2016-ban nyitotta meg kapuit, azóta is roppant népszerű.

Így néz ki 2400 méter magasból siklóernyőről a Balaton
A felhők alól ilyen szép a magyar tenger.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik