Életmód

Gyufaszálak tízezreiből épít palotákat a pécsi nyugdíjas

A makettkészítő férfi különleges munkamódszere páratlan Magyarországon.

Szűcs Pál hetvenhárom évesen is igen aktív, a hét minden napján dolgozik, gyufaszálakból építi újjá Magyarország hányattatott sorsú kastélyait. Az alezredes első épületmakettjét negyvenhat évvel ezelőtt a párizsi Eiffel-toronyról mintázta, majd hosszú szünet után az ezredfordulón kezdett ismét építeni. Az eltelt másfél évtized alatt tizennégy hazai műemlék épület született újjá kezei alatt.

A nyugdíjas férfi a gótikus építészet formavilágához vonzódik, Fotó: Facebook/Szűcs Pál
Reneszánsz hangulatot áraszt Pipo felújított várkastélya Ozorán
Jövőre lesz hatszáz éve annak, hogy elkezdődött a vár építése, amit az évszázadok során többször feldúltak.

Szűcs Pál rendszerint az interneten szörfözgetve bukkan rá egy-egy romos kastélyra, majd felesége társaságában elutazik a helyszínre és körbefotózza az épületet. Nem kerülheti el a figyelmét egyetlen apró részlet sem, hiszen a helyszínen készült fotókból és emlékezetéből merít ihletet később a munka során.

Alaprajzot és tervrajzokat nem használ, helyette inkább kiváló térlátására és vizuális memóriájára hagyatkozik alkotás közben. Jóllehet az alezredes 1981 óta nem cigarettázik, továbbra is tucatszámra vásárolja a gyufát.

Egy palota elkészítéséhez legalább húszezer gyufaszál szükséges, de az eddigi legnagyobb alkotásomat 36 950 darabból illesztettem össze. A gyufaszálak mellett felhasználok még jégkrém pálcikákat, és lapos fogpiszkálókat is építőanyagként

– mondta a Sokszínű Vidék megkeresésére.

A pécsi nyugdíjas munkaórák helyett hónapokban és években méri az elkészítéshez szükséges időt. Egy makett megépítése hét munkanappal és napi öt munkaórával kalkulálva egy-két éves elfoglaltságot jelent számára. Szűcs Pál régi borotvakésekkel, tűhegyes csipesszel, injekciós tűvel, csiszoló papírral és szikével dolgozik, no meg rengeteg türelemmel.

Fotó: Facebook/Szűcs Pál

Az idős férfi már gyermekkorában vonzódott a várak és kastélyok misztikus világához, főleg a tornyok és a bástyák formái izgatták a fantáziáját. Egy új épület kiválasztásakor a tornyok száma és megjelenése ma a legalapvetőbb szempont Pál számára. A férfi nem tanulta senkitől sem a makettezést, hosszú évek alatt kísérletezte ki az egyes munkafolyamatokat, és technikai fogásokat.

Türelem és kitartás mellett szükség van jó szemre, biztos kézre, térlátásra és emlékező képességre. Mindezek mellett azonban a jó családi háttér elengedhetetlen.

– hangsúlyozza Szűcs Pál.

Beszéljenek inkább a számok: a székesfehérvári Kisfaludi Simay-kastély makettjét a férfi 11 hónap alatt, 18 255 darab gyufaszálból készítette el.

A férfi rendőr alezredeshez illő tudatossággal és pontossággal alkotja meg lépésről-lépésre bonyolult makettjeit. Művei Magyarországon nemcsak megjelenésükben, hanem építésük módjában is páratlanok, Szűcs úr ugyanis nem használ tervrajzokat, alaprajzot vagy más rajzi dokumentációt a munka során.

A makett megalkotásakor két nyílászáró távolságának arányából indulok ki, ezekhez viszonyítom a többi rész méretét. Az épületek belsejét amennyire lehetséges, részletesen és pontosan kialakítom. Ilyen részletek például a lépcsők, vagy a helyiségeket elválasztó belső nyílászárók.

Szűcs Pál először a helyszínen lefotózza az épületet, majd otthon folytatja a munkát. Gyufaszálakat ragaszt és csiszol össze simává – így falakat készít. A makett külső falait legószerűen illeszti egymáshoz és ragasztja össze. Ezután hozzáfog a belső tér és a padlózat kialakításához, majd ezt szintenként ismétli egészen a zárószintig. Miután a tetőt és a kéményeket is ráhelyezi az épületre, a külső tagoló- és díszítőelemeket illeszti rá utolsó lépésben a falakra.

Kastélybelső építés közben , Fotó: Facebook/Szűcs Pál
Épül a kastély tetőszerkezete , Fotó: Facebook/ Szűcs Pál

Szűcs Pál makettjeit az országban Budapest mellett kiállították már többek között Veszprémben, Siklóson és Pécsett. Idén júniusban Sárváron rendeznek majd a várban kiállítást pompás alkotásaiból. A népszerűség és az érdeklődés jól esik számára, mégis akkor a legboldogabb, amikor elkészül végre egy makettel és teljes szépségében gyönyörködhet „legifjabb gyermekében”.

Eladó egy mesés kastély Vas megyében
A 41 szobás álomkastélyt 8 milliárd forintért kínálják.

Kiemelt kép: Szűcs Pál

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik