Mozaik

Látványos jelenségekkel volt tele az ég Magyarország felett vasárnap

Látványos légköroptikai jelenségek jelentek meg vasárnap délután a napos, fátyolfelhős tájakon – írja az Időkép.

A lap szerint tegnap vékony fátyolfelhők suhantak át a napos égen. Ezeknek a felhőknek a jégkristályain megtörő napfény élénken ragyogó légköroptikai jelenségeket idézett elő. Melléknapok, sőt látványos felső érintő és zenitkörüli ív is megjelent az égen, melyeket észlelőik és webkameráik is megörökítettek. 

Magyarázó

  • Melléknap: a halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amely a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük.
  • Zenitkörüli ív: avagy az égbolt mosolya. Talán az egyik leglátványosabb, legszínesebb halójelenség, mindenkor élénk, szivárványszínekben pompázik magasan – ahogy a neve is jelzi – a zenit köré írható körív egy darabjaként. Lapkristályok fedlapján behatoló, majd megtörve az oldallapon kijutó fénysugár hozza létre. A napmagasságtól erősen függő jelenség, csak 32° alatt álló Nap esetében fordulhat elő. Színei minden esetben a teljes spekrumból szerepelnek, zenit felé eső részén kék, középütt zöldessárga, zenittől távolabbi részen vörös.
  • Felső érintő ív:  az érintő ívek a 22°-os halót érintik a legalsó és a legfelső pontján. Elhelyezkedésük alapján megkülönböztetünk alsó érintő ívet és felső érintő ívet. Horizontálisan elhelyezkedő hasáb alakú jégkristályok oldallapjain megtörő fény idézi elő. Általában fehérek, de nem elképzelhetetlen színes megjelenésük sem, ekkor az ívek Nap felőli oldala vöröses, a másik oldala pedig kékes árnyalatú.
Időkép
Időkép

Mint fogalmaznak, hétfőn is érdemes lesz nyitva tartani a szemünket, mivel a légköroptikai jelenségek melegágyaként szolgáló magas szintű felhők hasonló jelenségeket idézhetnek elő a napos, délutáni égen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik