Kertünk-Portánk

Mutatós egzotikumok az őszi kert ékességei

Ezek a a gyümölcstermő növények a szó valódi értelmében színt visznek környezetünkbe.

A növények ültetési ideje változó lehet, függ a típusától, hogy örökzöld-e vagy lombhullató, hogy mekkora nagy, milyen gyökérzettel rendelkezik, vagy épp mennyire fagytűrő, télálló az adott fa vagy cserje.

Ültetési időszak

Amíg nincsenek fagyok, október és március között ültethetünk fákat és cserjéket, az őszi időszak melegebb napjai, vagyis október és november különösen alkalmas a faiskolákban beszerezhető korai lombhullató cserjék, sövények és kisebb fák ültetésére. Különösen ilyenkor, októberben és novemberben ajánlott a szabad gyökerű fákat elültetni, hisz gyökereik tavasszal erőteljesen beindulnak, és egészséges hajtásokat hoznak rügyfakadáskor.

Gyümölcsfák

A gyümölcsfák ültetésének ideje hagyományosan az ősz, pontosabban a lombhullástól az első fagyokig tartó időszak, amikor a növény nyugalmi állapotban van. Ilyenkor kevésbé viseli meg a helyváltoztatás, és könnyebben regenerálódik a gyökérzet is, ha szállítás, mozgatás közben megsérült.

Ültetés

Ha facsemetét ültetünk, fontos, hogy cserépben, földlabdában, illetve szabad gyökérzettel hoztuk-e el a kertészetből. Utóbbit minél hamarabb ültessük el, de előtte vágjuk le a megsérült gyökérrészeket, minél kevesebbet a teljes gyökérzetből. Ezután áztassuk vízbe, majd állítsuk bele az előzőleg felásott gödörbe, melyben kényelmesen elfér. Lapátoljuk rá és lapogassuk el a földet, hogy a fa stabilan álljon, majd öntözzük meg. Addig ássuk be a földbe, ameddig előzőleg benne volt, ennek nyomát láthatjuk a szárán.

A faültetés során az egyik legfontosabb művelet a talaj fellazítása, hogy se túl kemény, se túl szellős ne legyen a föld, melybe elhelyezzük a fát, így a gyökerek megfelelően tudnak elhelyezkedni és növekedni benne

– tanácsolja Kirsch Áron kertészmérnök.

10 tipp gyümölcsfák őszi ültetéséhez
Októberben és novemberben még nem állnak be a téli fagyok, a kedvező talajhőmérséklet ideális a kertbővítéshez.

A megszokott gyümölcsök mellet sokan szeretjük az egzotikus, mégis könnyen nevelhető gyümölcsöket, melyek íze finom, gyümölcsei és őszi levelei pedig mutatósak, nem beszélve tavaszi virágzásukról.

Mutatunk néhány kevéssé gyakori, de hasznos gyümölcstermőt, amely díszfaként is megállja a helyét a kertben.

1. Schizandra, az életbogyó

Kínában “wu wei zi”, vagyis ötízű bogyó az elnevezése a világ egyik legrégebbi gyógyhatású bogyós növénynek. Igazi futónövény különlegesség, gyorsan növő, lombhullató, illatos virágokkal, tűzpiros, fürtös bogyókkal, melyeket későn termőként ősszel hozza. A 3 méter magasra is megnövő kúszónövényt kínai kúszómagnóliának is nevezik, de életbogyófaként is emlegetik. A kerítés mellé ültetve kertünk díszeként tündököl. Májusban nyílnak erősen illatos virágai, így nemcsak ősszel, de tavasszal is ékesíti az udvart. Teljesen télálló, a betegségekkel szemben ellenálló, októberben érnek meg a 10-cm-es fürtjei félcentis bogyókkal, amelyeket nyersen vagy főzve is fogyaszthatunk. A gyümölcs húsa és héja édes-savanyú, a magja keserű és erős, az összerágott leveleknek sós az utóíze, ezért is hívják ötízű bogyónak.

Schizandra – Fotó: medicinalherbals.net

A schisandra gyümölcs a biológiailag aktív összetevők széles skáláját tartalmazza. Savakat, C és E vitamint, fitoszterolokat, fitoösztrogéneket, antioxidánsokat, illóolajokat, 30 különböző fitoösztrogént tartalmaz, májvédő és májregeneráló tulajdonságokkal bírnak, antioxidáns hatású, képessé tesz megküzdeni a gyulladásokkal, fertőzésekkel, valamint a mentális, fizikai és környezetből származó stressz hatásaival.

Som – Fotó: Pixabay

2. Som

A som termése ehető, az ízletes bogyótermés nyersen is élvezetes, de készülhet belőle lekvár, szörp, aszalt, vagy éppen kandírozott gyümölcs. Igaz, hogy hazánkban is termő, őshonos gyümölcs, de mivel az utóbbi évtizedekben erősen kiszorult a hazai kertekből, kertészetekből, így egzotikum számba megy. Termesztése több okból is megéri. A zamatos hús számos vitamint, hasznos ásványi anyagot tartalmaz, a cserje pedig kertünk különleges dísze lesz.

A som talajigénye nem összetett, gondozásigénye pedig alacsony, így kezdő kertbarátok is könnyedén elboldogulnak vele. Rendkívül sokoldalúan felhasználható kerti díszcserje, melyet azért ajánlok mindenkinek, mert legyen bármilyen méretű és stílusú egy kert, a som biztosan jól mutat benne

– tanácsolja Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

A som különösen szép cserjeféle, tavaszi látványos virágzása az egész kert hangulatát meghatározza majd, mutatós őszi lombszínével pedig a borongós időjárást teszi feledhetetlenné sokszínű árnyalataival.

Több fajtája is létezik, a húsos som, az óriás termésű som, a csillagsom vagy a sárga termésű som egyaránt jó választás lehet.

Indián banán – Fotó: Instagram

3. Indián banán

Ha ritkán látható, mégis könnyen nevelhető és nagyon ízletes termésű gyümölcsfát keresünk, a mangóra emlékeztető indián banán kiváló választás. Az észak-amerikai származású növény kisebb fa vagy méretesebb bokor formájában dekorálja a kertet, télállósága kiváló, gyümölcse pedig megjelenését és ízét tekintve is egyedi és különleges, viszont nálunk is jól megterem, gyümölcse hazai körülmények között is finom édesre érik.

Egzotikus és finom indián banán terem Zalában
Az egzotikus gyümölcs jól bírja a hazai klímát.

Az indián banán, vagy másik nevén pawpaw termése augusztusban szedhető, de trópusi hangulatú megjelenésével, nagyméretű leveleivel az év nagy részében dekoratív díszfa is lehet. Az egyik legtáplálóbb trópusi gyümölcs, 10-20 cm hosszú, puha, jellegzetes illatú, íze a tejsodóra emlékeztet. Érési ideje szeptember végére, október elejére esik.

Kopasz kivi – Fotó: Instagram/grd.srs

4. Öntermékeny kivi

A kiviből, ahhoz, hogy termést is hozzon, normál esetben be kellene szereznünk egy hím és egy női példányt is a beporzás végett, de ennél a fajtánál erre nincs szükség, ráadásul a fogyasztása is könnyebb, mivel nem szőrös a külseje.

A kopasz mini kivi nem csupán gyorsan nő bokorrá, de mutatós lombja és ehető gyümölcsei miatt is érdemes kertünkbe ültetni. A kivi zöld gyümölcsei aprók, 3-5 cm-esek, héjastól, hámozás nélkül is bátran fogyaszthatjuk.Rendkívül egészséges növény, jótékony hatásai közismertek, nemcsak gyógyhatású, de zsírégető, magas tápértékkel és C-vitamin tartalommal is rendelkezik. A házilag termesztett kivi ráadásul édesre érik a saját kertünkben, ellentétben a boltban kapható gyümölcsökkel, azokat ugyanis még érés előtt leszüretelik, így a kivi valódi ízének élvezetéhez vásároljunk bátran saját növényt.

Naspolya – Fotó: Pixabay

5. Naspolya

A naspolya nem ismeretlen hazánkban, de az elmúlt pár évtizedben kiszorult a kiskertekből, pedig érdekes, ízletes termésű, megjelenését tekintve is izgalmas gyümölcstermő.

Valójában mutatós lombhullató növény, külalakját tekintve lehet fa vagy bokor is. A hazánkban nevelhető változatok kis kertekben, előkertekben is elférnek. és egyrészt finom gyümölcsöt teremnek, másrészt pedig nagyon szép díszcserjék, májusban nyíló fehér virágokkal.

Kevés rutinnal rendelkező kertbarátok is sikerüket lelik benne, hisz nem igényel különösebb törődést, jól bírja a hideget, a tavaszi fagyokat, és a kártevők sem nagyon támadják.

A naspolya frissen leszedve kemény, élvezhetetlen, akkor jó, ha egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, amitől meglágyul, és édesebb lesz. Így válik hideg téli esték kedvelt gyümölcsévé. Szüretelési ideje október vége, november eleje.

Gyógynövényként is tekinthetünk rá, mert nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, tápanyagokat, különösen tápláló gyümölcs, jelentős vas- és kalciumtartalommal, de C-vitaminban is nagyon gazdag. Erős antioxidáns hatása miatt serkenti természetes védekező rendszerünket is.Párolva süteményekhez adhatjuk, lekvár, zselé vagy gyümölcslé, sőt naspolyasajt és naspolyabor is készíthető belőle. Kifejezetten dekoratív gyümölcs, ezáltal gyümölcstálak pompás dísze lehet, akár a karácsonyfára is fel lehet aggatni.

Kiemelt kép: Pixabay

Különleges varázsa van a 250 éves tiszasasi tornácos parasztháznak
A férfi, aki itt találta meg a vidéki élet nyújtotta harmóniában a maga boldogságát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik