Kertünk-Portánk

Egzotikus és finom indián banán terem Zalában

Az egzotikus gyümölcs jól bírja a hazai klímát.

Indián banán, füge, kivi, fekete berkenye, de jujuba is terem Szécsényi István zalakarosi birtokán. Augusztus végén, szeptember elején érik az indián banán, melynek húsos termései már igencsak kelletik magukat. A termés hihetetlenül gazdag antioxidánsokban, mikroelemekben, C-vitaminban. A berkenye levéből likőrt készít a gazda, írja a zaol.hu.

Fotó: Instagram/eric_ba_

Kedvtelésből, autodidakta módon kezdte el a mediterráneumból származó növényfajok termesztését, és a letenyei, olasz tolmácsként dolgozó Varga János szakértelmével, tanácsaival a tarsolyában sikerült a megvalósítás.

Ő volt az, aki tapasztalatai alapján bebizonyította, hogy a közhiedelemmel ellentétben az olyan meleg égövi növények, mint az indián banán, a füge vagy épp a kivi megfelelő körülmények között biztonságban termeszthető itt, Dél-Zalában

– mondta a portálnak Szécsényi István.

Az asimina tribola magyar neve indián banán, ugyanis az íze a banán, mangó, avokádó, sárgadinnye keveréke, és az indiánok kedvelt gyümölcse volt Észak-Amerikában.

Fotó: Instagram/vablonsky

Az indián banán formája ovális vagy gömb alakú, zöldes-sárgás színű, belső állaga sárga színű, pudingos, krémes, lédús, elképesztően finom. Illata is fantasztikus, fogyasztás előtt érdemes kicsit megszaglászni, annyira kellemes illata van.

Ráadásul -30 fokig bírja a téli hideget, azaz a mi klímánkon gyakorlatilag korlátlannak nevezhető a téltűrése. A tavaszi fagyokat is jobban viseli, mint például a mediterrán növények. Szeptemberben érik, az érett gyümölcs magától lepottyan a fáról, de ha időben levesszük, nagyon finom ízű lesz az utóérés során is.

39 éves citromfa roskadozik a gyümölcstől egy sárvárhoz közeli portán
Akkora, hogy mozgatásához 2-3 markos legény, 2 évenkénti átültetéséhez pedig csörlő szükséges.

Kiemelt kép: Instagram/woodlandrambler

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik