Kertünk-Portánk

39 éves citromfa roskadozik a gyümölcstől egy sárvárhoz közeli portán

Akkora, hogy mozgatásához 2-3 markos legény, 2 évenkénti átültetéséhez pedig csörlő szükséges.

1984-ben kapta apósától az akkor 4-5 éves kis citromfát Németh Gyöngyi. Már akkoriban is volt rajta néhány szem gyümölcs, mára azonban a 39 éves csodálatos fa akár 400-500 virágot és 180-200 citromot hoz évente a hölgy sárvári portáján.

Gyöngyi elmesélte, mi a titok.

Citromkrémtorta tojás és sütés nélkül
Az egyik legegyszerűbb recept, 10 perc alatt elkészíthető.

Sokan gondolják, hogy elültetnek egy magot, és abból évek alatt fa fejlődik, ami gyümölcsöt hoz, de ez nem így van. A citromot oltani kell, tehát magról ültetett növényen oltás nélkül soha nem lesz gyümölcs. Ha valaki nem akar oltással vesződni, érdemesebb hajtást beszerezni olyan citromfáról, amelyik oltott. A hajtást aztán elültetés után érdemes párás helyen tartani, akkor hamar gyökeresedik

– mesélte, akinek a fája idén 39 éves, és akkora, hogy mozgatásához 2-3 markos legény, 2 évenkénti átültetéséhez pedig csörlő szükséges.

Fotó: Németh Gyöngyi

Nekem négy citromfám van jelenleg, két fiatal, a legfiatalabb alig 2 éves, és két öreg fa. A legöregebbet, az akkor 4 éves citromfát  35 éve kaptam, azóta nevelem.
Télen világos, de hűvös helyiségben tartom a fákat, ahol a hőmérséklet 3-10 fok között van, de sosem több 10 foknál. Havonta csak egyszer öntözöm meg, nyáron pedig kikerülnek az udvarra. Én házfalnál, déli, napos oldalon tartom őket, itt maradnak az első őszi fagyokig.

– említette.

Gyöngyi elmesélte azt is, hogy a fákat 2 évente átülteti. Ekkor egy csörlő segítségével emelik meg a 2 mázsás fát, amin átlag többször 10 kg gyümölcs van. A gyökeréből 8-10 cm-t mindig levág, aztán a fa érett marhatrágyába kerül. Gyöngyi esküszik a marhatrágyára, a muskátlikat, leandereket is abba ülteti, sőt, a kertben is előszeretettel használja.

Fotó: Németh Gyöngyi

Ősszel az első fagyoknál megmetszem a fát, ilyenkor van, hogy 1,5 m-es hajtásokat is levágok, hiszen másképpen nem tudnám tárolni. A női kar vastagságú törzs, a nagy tüskék és a hatalmas súly így is megnehezítik a fa mozgatását. Ezután kerül a hűvös szobába a növény.
Sokan kérdezik tőlem, hogy fűtött lakásban is nevelhetnek-e citromot. Az a tapasztalat, hogy a meleg szoba nem ideális a növénynek, lehullatja a leveleit, akár teljesen lekopaszodhat. Persze tavasszal újrahajt, az átteleltetés mégis jobb hűvös helyen.

A citromot télen ritkán kell öntözni, nyáron azonban vízigényes, száraz, napsütéses napokon akár naponta is meg lehet locsolni, a túlöntözésre azonban vigyázni kell.

Az idén a citromfám 400-500 virágot hozott. Ebből általában 200 db zöld citrom, 1 év múlva pedig többnyire ugyanennyi gyönyörű érett gyümölcs lesz. A 2 éves kis fám is hozott már az idén virágot, így jövőre talán arról is szüretelhetek.

Fotó: Németh Gyöngyi 20019.04.

Kiemelt kép: Németh Gyöngyi

Ismerjük meg: citromfű, indiai fűszercirok vagy moldvai sárkányfű?
Illatuk hasonló, de gyógyhatásuk kevésbé, így nem árt, ha figyelünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik