Kertünk-Portánk

Szépítsük kertünket egzotikus növényekkel

Egy hatalmas virágoktól illatozó császárfa és egy pompás fügebokor már egyedivé varázsolhatja környezetünket.

A szomszéd fűje mindig zöldebb!

– tartja a közismert mondás. Ki ne szeretne a kertjébe valami különleges, egyedi növényritkaságot? Temérdek növénykertészet kínál az interneten egzotikus csemetéket, melyek közül választani egyáltalán nem könnyű feladat.

Páfrányfenyő termései – Fotó: Pixabay
1400 éves páfrányfenyő aranyszínű levéltengere borítja be a buddhista kegyhelyet
Emberek tízezrei látogatnak el a kínai Gu Guanyin templomhoz, hogy testközelből vehessék szemügyre a nem mindennapi látványt.

Élő kövület a kertben – Páfrányfenyő (Gingko Biloba)

A különleges gingko legelső példányai Európába az 1700-as évek közepén Kínából érkeztek, napjainkban Ázsiától Észak-Amerikáig szerte a világon otthonra talált. A világ nagy botanikus kertjei mellett nagyvárosi parkokban, családi portákon, udvarokon, kertekben egyaránt megtalálhatjuk.

Tekintélyes méretű páfrányfenyő – Fotó: Pixabay

A Gingko biloba szépséges levéllenyomatait Földünk gyomrában kétszáz millió éves fosszíliák őrzik, ezért élő kövület. A geológiai korokról tudósító, csodás páfrányfenyő igazi botanikai ritkaságnak számít a világ növényfajainak erdejében.

Egy idős páfrányfenyő valódi famatuzsálem, ezer éves példányok gyakran száz méter körüli magasságba nőnek. Egyedi tulajdonsága, hogy kétlaki, tehát külön hímivarú (termős) és nőivarú (porzós) fái vannak.

Szép formájú leveleivel a páfrányfenyő minden nagyobb kert különleges színfoltjává válhat. Ősszel néhány nap alatt a teljes lombkorona élénk sárga színű átmeneti kabátot ölt, amit azután pár nap alatt ledob magáról.

Ősszel látványos a Gingko biloba színváltozása – Fotó: Tóth A. Péter

Igazi családi kedvenc a Csüngő japán akác (Sophora japonica)

Pagodafa névvel is illetik ezt a köztereken is gyakori díszfát. Amennyiben gyermekeinknek játszóteret szeretnénk kialakítani, a csúszda és a hinta mellé nyugodtan ültethetünk egy-két csüngő japán akácot. Földig hajló lombja a nyári hőségben hűs árnyékot nyújt mindenki számára.

Könnyen gondozható díszfa, fiatalon vízigényesebb, az idő előrehaladtával azonban a szárazabb időszakokat is átvészel. különösen kedvező, hogy nyár végén gondoskodik kertünk színpompájáról, hiszen augusztustól szeptember végéig virágzik.

Egy fiatal csüngő japán akác – Fotó: wikipedia

A pagodafa mindezek mellett a hagyományos kínai gyógyászatban évezredek óta közkedvelt, értékes gyógynövény. Kertünk keleti vendégének levelét, kérgét, rügyeit, virágát és termésének magjait is felhasználják. Vérzések csillapítására, gyulladáscsökkentésre és csontritkulás elleni szereket készítenek belőle.

A japán akác idős példányainak törzse jellegzetesen göcsörtös, csavarodott – Fotó: wikipedia
Fotó: Tóth A. Péter

Mézédes csemege – Füge (Ficus carica)

Minden kertbarátnak érdemes eljátszani egy füge elültetésének gondolatával, védettebb helyeken ugyanis a mediterrán gyümölcs bokra hazánkban könnyen áttelel. Az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye a mediterráneumból származik, ezért inkább hazánk déli, napsütötte tájain érzi igazán jól magát.

Kultúrtörténeti érdekességek egész sora kapcsolódik a fügéhez, ősidőktől fogva termékenység-szimbólumnak számít, a szőlővel együtt a bőséget, a jólétet jelképezi.

Mást jelent azonban egyes földrészeken, különböző népeknek, és vallásoknak. Guatama Sziddhárta a fügefa alatt világosodott meg, ott vált Buddhává, ezért keleten bódhifának, a megvilágosodás fájának nevezik, míg a kereszténységben a füge többek között az egyik kevésbé ismert Szűz Mária-jelkép.

A fügebokor ízletes, mézédes gyümölcseit tavasztól őszig folyamatosan ehetjük, a növény szinte folyamatosan terem.

Frissen fogyasztva, aszalva, akár torta formában fogyasztva mennyei csemege ez a mediterrán gyümölcs. Szárított fügelevélből főzetet készíthetünk, mely segít a vércukorszint egészséges szinten tartásában.

Szárított fügelevelekből gyógyhatású főzetet készíthetünk – Fotó: Tóth A. Péter

Óriás légtisztító a kertben – Császárfa, smaragdfa, oxifa (Paulownia tomentosa)

Néhány éve terjedt el szélesebb körben Magyarországon ez a sokoldalúan hasznosítható ázsiai fa, mely rendkívüli módon megosztja a kertbarátokat, és a szakembereket. Talán legismertebb tulajdonsága, rendkívül gyors növekedése: egy év alatt egy, másfél métert is képes növekedni, ezért többfelé faipari felhasználás céljából kezdtek el ültetvényeket telepíteni.

Az idősebb császárfa impozáns méretű – Fotó: Facebook/Megyeri Szabolcs kertész

A bútoripar és a faipar széles körben alkalmazza ezt a kiváló tulajdonságokkal rendelkező, szép rajzolatú fát. Dísznövénynek sem utolsó, egy-egy idősebb Tomentosa-példány impozáns méretével, szokatlan habitusával egyedi karakterű, mással össze nem téveszthető ékköve lehet a kertnek. Egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy törzsét elvágva több alkalommal visszanöveszti magát, így nem szükséges kivágása után újra telepíteni.

A császárfa nagy méretű, színpompás virágai lenyűgözőek – Fotó: Pixabay

A császárfa fiatalon rendkívül látványos növekedést mutat, egy két éves fa már négy méterre nő, hatalmas levelei már ekkor nagy mennyiségű oxigént termelnek.

Hatalmas leveleivel kiemelkedően díszes fa, sok városunkban már az utca díszeként is szemet gyönyörködtet. Nagymértékű oxigéntermelése miatt több szakember a fa és ültetvényeinek elterjedésétől várja a levegő tisztulását.

Kertészkedjünk ökosan, okos praktikákkal segítünk
Öko-kertészeti praktikák az otthoni kiskertünkben.

Kiemelt kép: Tóth A. Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik