Életmód

Gyümölcscukorból sem mindegy, mennyit fogyasztunk

Bár a gyümölcscukrot a cukorbetegek is fogyaszthatják, nem árt tudni, melyik gyümölcs mennyit tartalmaz.

Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, szól a tanács, és ez így is van jól. Nem árt azonban azzal is tisztában lennünk, hogy egyes gyümölcsök cukortartalma magas, s bár a gyümölcscukor minden bizonnyal ártalmatlanabb, mint a finomított, feldolgozott cukor, azért így sem árt figyelnünk arra, mennyit fogyasztunk belőle.

Bármilyen cukor, még a természetes fajta is, befolyásolhatja a szervezet inzulinszintjét és potenciálisan súlygyarapodáshoz és cukorbetegséghez vezethet, ha nem ellenőrzik, írja a womenshealthmag.

A fa, amin 40 különböző gyümölcs terem
Cseresznyét, őszibarackot, nektarint, szilvát és mandulát is kóstolhatnak róla a szerencsések.

A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból napi 30 g-nál több nem ajánlott.

Mivel a gyümölcsök héjába nincs beleütve, hogy mennyi a cukortartalmuk, mi most segítségül összeszedtünk 5 nagyon magas és 5 nagyon alacsony cukortartalmút a kínálatból.

Fotó: Pixabay.com

Magas cukortartalmúak

Licsi
Egy csészényi licsiben 29 gramm a cukortartalom, így ez a gyümölcs áll a lista élén. Előnyére legyen mondva, hogy ha ezt a mennyiséget megesszük, a cukor mellett a napi ajánlott kalcium mennyiséget is bőven biztosítjuk a szervezetünknek.

Mangó
Egy csészényi kockára vágott mangóban nem kevesebb, mint 23 gramm cukor van, ami nem olyan szuper, viszont  a napi ajánlott A-vitamin-bevitelünk egyharmada megvan a fogyasztásával, és ez nem rossz.

Cseresznye
Egy csészényi magozott cseresznye cukortartalma 19 gramm. Jó tehát figyelni a mennyiséget, mikor szemezgetjük a ropogós gyümölcsöt a fáról. Előnye a gyümölcsnek, hogy magas a káliumtartalma és jótékony antioxidánsokat is tartalmaz.

Fotó: MTI/ Varga György

Szőlő
A szőlőnek is magas a cukortartalma: ha egy csészényit szeretnénk elfogyasztani, akkor 15 gramm cukorral kell számolnunk, viszont sok rostot tartalmaz. A vörös szőlő pedig bővelkedik sejtmegújító, keringést serkentő alkotóelemekben, antioxidánsokban.

Füge
Egy nagy füge 10 gramm cukrot tartalmaz, ez már majdnem olyan, mintha tényleg cukrot eszegetnénk. Viszont legalább a cukorkával ellentétben a fügének magas a kálium- és rosttartalma.

Alacsony cukortartalmúak

Avokádó
Egy egész avokádó mindössze 1 gramm cukrot tartalmaz. Bár ha gyümölcsöket sorolunk, biztosan nem az avokádó jut először az eszünkbe, viszont itt az ideje jobban megjegyezni. Ráadásul telítetlen zsírsavakban is gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz.

Áfonya
Egy egész csészényi kis bogyó mindössze 4 gramm cukrot tartalmaz. És emellett az egyik legegészségesebb étel, fogyasztása tehát mindenképpen ajánlott.

Málna
Egy csészényi málnában nem több, mint 5 gramm a cukortartalom. Bónuszként pedig a málna rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert.

Fotó: Pixabay.com

Szeder
A szeder egy kicsivel több cukrot tartalmaz, mint a málna, 7 gramm van egy csészényi gyümölcsben. Emellett azonban az antioxidáns tartalma is magasabb, mint piros rokonáé.

Szamóca
Az egyik legnépszerűbb gyümölcsünknek szintén 7 gramm a cukortartalma, ugyanakkor antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok nagyszerű kombinációját tartalmazza. És nagyon finom, úgyhogy fogyasszunk belőle minél többet.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így kerülhet vegyszermentes zöldség és gyümölcs az asztalra
Indul a szezon, várják a jelentkezőket a közösségi gazdaságok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik