Kertünk-Portánk

A fa, amin 40 különböző gyümölcs terem

A New York-i Syracuse Egyetem udvarán áll egy fa, amely teljesen egyedülálló a világon. A hosszú, hideg télen ugyanúgy néz ki, mint bármely másik: ágai teljesen kopaszak és vastag hó fedi őket. De tavasszal rózsaszín, fehér és piros virágok borítják, hogy aztán nyáron több mint három tucat gyümölcs teremjen rajta, írja az Atlas Obscura.

A fa nemesítése és gondozása az egyetem professzorának, Sam Van Akennek az érdeme.

Sam Van Ake

A tudomány és a természet csodáját a 40 gyümölcs fájának nevezik, értelemszerűen azért, mert 40 különböző gyümölcs terem rajta. A nyári hónapokban többek közt cseresznyét, őszibarackot, nektarint, szilvát és mandulát is kóstolhatnak róla a szerencsések.

Van Aken tíz évvel ezelőtt, 2008-ban látott hozzá a munkához, miután megvásárolta a helyi mezőgazdasági szervezet által működtetett, három hektáron elterülő gyümölcsöskertet. Nem akarta, hogy az ízletes termést adó gyümölcsfák örökre odavesszenek, ezért úgy döntött, hogy egyetlen fába beoltja az összeset.

Sam Van Aken

A legendás, 40 gyümölcsöt termő fát végül 2011-ben ültette el az egyetem kampuszán, és bár beletelt néhány évbe, mire eredményt tudott felmutatni, mára a szó legszorosabb értelmében beérett a munka gyümölcse.

Kiemelt képünkön az látható, hogyan néz majd ki várhatóan 10 éves korában virágzáskor a fa.

Alighanem ez az ország legkülönlegesebb fája
A ceglédberceli fa lombkoronája úgy hajlik rá az útra, hogy az autók elférnek alatta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik