Életmód

Regenerálják a természetet: több százmillió fát ültettek el Pakisztánban

Zöldellő erdők borítják a nem is olyan rég még sivatagi domboldalakat Pakisztán északi részén. A tartományi kormány által indított „Billion Tree Tsunami” program részeként 42 fafajtából összesen több százmillió darabot ültettek el a régióban.

Korábban ez egy kiégett föld volt. Most zöld arany van a kezünkben

– mondta Pervaiz Manan erdőgazdálkodó az AFP francia hírügynökségnek.

Az erdőtelepítési projekt fő célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az árvízvédelem, a csapadék esélyének növelése és a gazdasági lehetőségek kibővítése a helyiek számára.

Mostanra a hegyeink hasznosak, a mezőink hasznossá váltak. Ez óriási előnyt jelent nekünk

– fogalmazott Ajbir Shah helyi  lakos.

Europress/AFP/Farooq Naeem

Hajber-Pahtunhva tartományban 2006 és 2009 között tizedelődött meg a fák száma, amikor a pakisztáni tálibok uraltak ott mindent.

A tartományi kormány ezután látott neki az újraerdősítésnek. A régióban elültetett 300 millió fa mellett további 150 milliót adományoztak magánbirtokosoknak, 730 millió fát pedig védetté nyilvánítottak, hogy újjáéledhessenek.

A több mint egymilliárd fa létezését független megfigyelők is megerősítették.

100 százalék biztosak vagyunk benne, hogy az egymilliárd fáról szóló számadatok helyesek

– közölte Kamran Hussain, a WWF pakisztáni képviselője.

Europress/AFP/Farooq Naeem

Pakisztánban egy évtizede rekord alacsonyra süllyedt az erdőségek aránya: az ország mindössze 5.2 százalékát borították fák, ami jócskán az ENSZ által ajánlott 12 százalék alatt volt.

A Billion Tree Tsunami programot 2014-ben indították, és várhatóan 2020-ban fejeződik be. Bár sokan szkeptikusak a projekt hosszútávú sikerét illetően, mások számára ez ad reményt.

Imran Khan, a tartományi kormánypárt vezetője arról beszélt,

minden pakisztán gyermeknek tisztában kell lennie a természetvédelmi kérdésekkel, mert mostanáig ez egyáltalán nem volt téma.

Kilencévesen kezdte, 14 milliárd fa elültetésénél jár a fiatal srác
Mozgalmához világszerte ötvenötezer gyermek csatlakozott idáig, nagy részük kilenc és tizenkét év közötti. Egybillió csemete elültetéséig meg sem állnak.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Farooq Naeem

Olvasói sztorik