Életmód

Kilencévesen kezdte, 14 milliárd fa elültetésénél jár a fiatal srác

Gyerekeket ritkán hívnak meg az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésére, de a német Felix Finkbeiner többször is a pódiumra állhatott.

A gyerekek tisztában vannak vele, a felnőttek látják, milyen kihívásokkal állunk szemben és mik lehetnek a megoldások. De nem értjük, hogy miért nem cselekednek

– fogalmazott beszédében.

A fiú három lehetséges magyarázatot fogalmazott meg a tétlenséggel kapcsolatban. Az egyik a jövő szó félreértelmezése.

A felnőttek többségének számára ez egy tudományos kérdés, a gyerekeknek pedig a túlélés kérdése. A XXI. század még az életünk része lesz.

Második pontként a klímaváltozás elutasítását említette, a harmadik lehetőséget pedig egy állatokkal kapcsolatos példával magyarázta.

Ha a majomra bízod, most kér egy banánt, vagy később hatot, akkor mindig az első opció mellett dönt. Mi, gyerekek nem bízhatunk benne, hogy a felnőttek megmentik a jövőnket. A saját kezünkbe kell venni a sorsunkat.

Idézett felszólalásakor Finkbeiner már negyedik éve volt egy környezetvédelmi mozgalom vezetője, amely azóta globális hálózattá nőtte ki magát. A globális felmelegedést lassítanák az újraerdősítés által.

Fotó: Getty Images Hungary

A most 19 éves német fiú ENSZ-közreműködéssel alapított Plant-for-the-Planet nevű csoportja idáig 14 milliárd fát ültetett több mint 130 országban. Céljuk, hogy eljussanak egy billió, vagy ha úgy tetszik ezermilliárd fa elültetéséig, ami fejenként százötvenet jelentene a Földön élő összes ember számára.

A szervezet kezdte az első tudományos, teljes körű globális faszámlálást, ezzel segítve a NASA folyamatban lévő tanulmányát az erdők széndioxid-elnyelő képességéről és a bennük lévő lehetőségekről.

A csoportnak mostanra egy seregnyi, ötvenötezer éghajlati nagykövete van, akiknek egynapos képzésen kellett részt venniük saját közösségükben a tagsághoz. Legtöbben kilenc és tizenkét év közöttiek.

Minden akkor kezdődött, mikor Finkbeiner szülővárosában, a Münchentől délre fekvő Uffing am Staffelsee-ben hallott egy előadást a klímaváltozásról iskolájában. Kilencévesen rádöbbent, veszélyben vannak kedvenc állatai, a jegesmedvék. Rákeresett a Google-keresőben a témára, itt talált rá Wangari Maathai felemelő történetére. A kenyai nő a kopár földből sűrű erdőt varázsolt 30 millió csemete elültetésével, és 2004-ben Nobel-díjat kapott érte.

Rájöttem, hogy nemcsak a jegesmedvékről van szó, hanem az emberiség megmentéséről

– emlékszik vissza a kezdetekre.

Finkbeiner megkérte a tanárát, az egész közösségnek tartsa meg előadását. Két hónappal később elültette első vadalmafáját a suli bejáratánál. Mint mondta, ha tudja, hogy évekkel később bejárja a világot a híre, megkérte volna az édesanyját, hogy vásároljon neki egy fenségesebb első fát.

Egyszer csak arra eszmélt, hogy az Európai Parlamentben, majd Norvégiában és Dél-Koreában mond beszédeket ENSZ-konferenciákon. Mikor 2011-ben New York-ban szólalt fel, Németországban elültették az egymilliomodik fát is és a Plant-for-the-Planet mozgalom hivatalosan is útjára indult saját weboldallal és egyetlen alkalmazottal, aki ő maga volt.

Fotó: Getty Images Hungary

Finkbeinernek van válasza a szkeptikusoknak is, akik kétségbe vonják a klímaváltozás tudományát.

Ha követjük a tudósok utasításait és húsz év múlva kiderül, hogy rosszul gondolták, akkor sem követtünk el hibát. De ha a szkeptikusokra hallgatunk és húsz év múlva az derül ki, hogy nem nekik volt igazuk, már késő lesz megmenteni a jövőnket.

A Plant-for-the-Planet egyik legnagyobb újraerdősítési projektje jelenleg is zajlik a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. Eddig háromszázezer őshonos fát ültettek, de 2020-ra a tízmilliót is el szeretnék érni.

A nagy ambíciók persze új kérdéseket vetnek fel. Hozott változást a 14 milliárd fa elültetése? És a tízmillióé fog Mexikóban? Lehet-e tartani a lépést az erdőirtással világszerte? Senki nem tudja, mert ahhoz fanépszámlálásra lenne szükség. Finkbeinerék vállalták.

Egy két éve, a Nature magazinban publikált kutatás szerint a Földön hárombillió (háromezer-milliárd) fa él – hétszer több a becsülteknél. A tanulmány megállapította, hogy tizenkétezer év alatt a felére csökkent a számuk és hogy tízmilliárd fát vesztünk el. Egymilliárd fa elültetése tehát szép, de nem átütő.

Mindenki azt hitte, hogy a gyerekek elcsüggednek. Ehelyett milliárdosokat kerestek meg világszerte.

Az új cél tehát egybillió fa földbe helyezése, amivel évi tízmilliárd tonna széndioxid tűnne el a légtérből.

A klímaváltozás áldozatai leszünk. A mi saját érdekünk, hogy a gyermekek cselekedjenek. Nem várhatunk addig, míg a generációk lép a mostani felnőttek helyébe húsz-harminc év múlva. Annyi időnk már nincs. Annyit tehetünk, hogy a jó irányba tereljük őket.

Adományokat természetesen elfogadnak, a tetszőleges összeget ezen a linken keresztül lehet eljuttatni a gyermekközösség számára.

(National Geographic)

Olvasói sztorik