Otthon készült

Nyerő páros a mosószóda és mosószappan – Így készítsünk mosógélt

Bár a zöld otthonban is használunk vegyszereket, de nem mindegy, hogy egy bizonyos tisztítási folyamatra hány összetevőből álló tisztítószert alkalmazunk. Legyünk környezettudatosak és válasszuk a kevésbé szennyező megoldásokat.

Mire jó otthon egy kis mosószóda?

Nagyszerű mosószer

Erős lúgos kémhatása miatt el tudja szappanosítani a zsíros szennyeződéseket. Másfajta piszkot más módszerrel távolít el. A természetes vizekben keménységet okozó Ca2+ ionokkal a mosószóda oldhatatlan csapadékot képez, amely finom por formájában a textíliára tapadva hosszú távon szürkeséget okozhat. Ez a por azonban savakban könnyen oldódik, így ecetes, vagy citromsavas mosással könnyen eltávolítható.  Gépi mosás során 4-5 kg száraz ruhához 3-4 evőkanál mosószódát használjunk. Áztatáshoz 15 liter vízhez 1-2 evőkanál mosószódát kell adagolni. Hátránya, hogy gyapjú és selyem mosására nem alkalmas

A mosószódát használhatjuk a mosóporral keverve 1/3 rész mosópor és 2/3 rész mosószóda. Már ezzel is csökkenthetjük mosópor felhasználásunkat.

Kiváló vízlágyító

A mosószódát jó szennyoldó hatása miatt használhatjuk mosogatásra is. 5 liter forró vízhez adagoljunk 1 evőkanál mosószódát. A zsíros, ráégett szennyeződéseket is feloldja. Mosogatás után alapos öblítés szükséges, mert különben fehér foltosan szárad meg az edény. A modern háztartások tisztítószer-kiadásait a mosószerek mellett talán leginkább a mosogatógép tabletták terhelik. Sokat spórolhatunk, ha a tabletták helyett 1 kávéskanál mosószódát teszünk az adagolóba. Itt is fontos az öblítés. Készíthetünk házilag is öblítő folyadékot. 1 dl vízben oldjunk fel 1 evőkanál citromsavat, és ezt adagoljuk a mosogatógép öblítő tárolójába.

Általános tisztításhoz is jól használható

Mosószódával szinte minden mosható felületet takaríthatunk. 1 liter vízhez adagoljunk a felület szennyezettségétől függően 1-3 evőkanál Mosószódát. Az így elkészített általános tisztítóval lemoshatjuk a csempét, a tűzhelyet, a padozatot. Takaríthatjuk a fürdőkádat, a WC-t, az ajtót, az ablakkeretet. Nagyon fontos, hogy a megtisztított felületet le kell öblíteni, mert öblítés nélkül fehér foltosan szárad. ( Forrás: szappan.hu )

Sokat tehetünk környezetünkért és sokat spórolhatunk, ha átgondoltan, tudatosan alkalmazzuk tisztítószereinket.

Mosószóda és mosószappan, a nyerő páros

Használatukról egyre több tapasztalat és vélemény kering, éppen azért, mert nem mindenhol kapunk megfelelő információt a használatukhoz. Például fontos, hogy a mosószódát meleg vízben feloldva tegyük a mosáshoz. A mosószóda hideg vízben nem oldódik jól, ezért kicsapódhat, lerakódhat (mosógépünkben a program indításkor pedig először hideg vízzel érintkezne). Éppen ezért 40°C-on és felette érdemes használni.

Amiről talán kevesebbet hallunk, az a mosószappan. Azt tudjuk, hogy régen ezt használták nagyszüleink, és a legpiszkosabb ruhát is ki tudták mosni. Ebből következhet a kérdés: miért van az, hogy az üzletben vásárolt szappanok eltérő hatásfokkal működnek? A titok az összetétel és az összetevők aránya. Egyrészt más tisztító hatása van a különböző zsírokból, olajokból készült mosószappanoknak, másrészt ma már optikai fehérítőket és tenzideket is tartalmaznak, melyek a nagyobb tisztítóhatásért és habzásért felelősek. A kókuszolajból és állati zsiradékokból készült szappanok jó hatásfokkal tisztítanak. A címkén így is jelölhetik:  Sodium Tallowate, Sodium Cocoate. Ezeket a termékeket bátran megvehetjük, mint ahogyan a marhaepéből készülteket is, hiszen az egyik legjobb folttisztító.

 Mosógél-recept

Hozzávalók: 4- 5 evőkanál szappanreszelék, 250 ml mosószóda, 2 liter víz.
Elkészítése: egy kis lábasban feltesszük a reszelt szappant olvadni, annyi forró vízzel, ami ellepi (ez nem jelentős mennyiség, de a 2 literen kívül értendő), majd közepes lángon lassan kevergetve felolvasztjuk. Ez lehet néhány perc. Közben veszünk egy nagyobb lábast és beletesszük a 2 liter forró vizet.
Ha a szappan elolvadt, átöntjük a nagyobb edénybe a forró vízhez, jól elkeverjük, majd mehet bele a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik. Hagyjuk hűlni, és amikor már nem meleg, felkeverjük habverővel, majd tölcsérrel átöntjük flakonba vagy üvegbe. A mosószer másnapra gélesedik és akár külön is válhat a két összetevő. Ez nem baj! Minden mosás előtt alaposan rázzuk fel és tökéletes állaga lesz. Egy mosáshoz 125-150  ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba. Tökéletesen tisztít színes és fehér ruhákat egyaránt. Alkalmanként a zoknikhoz és a szennyezettebb fehérneműkhöz pluszban tehetünk még 2 evőkanálnyi aktív oxigénes fehérítőt (nátrium-perkarbonát). Ebben az esetben 60 fokon szükséges mosni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik