Otthon készült

4 méteres boldogságkaput készített papírból lánya esküvőjére

Azóta már nagymama, és országszerte népszerűek kreatív alkotásai.  

Minden úgy kezdődött – meséli Toma Judit, hogy öt évvel ezelőtt Zsófi lánya már hónapokkal az esküvője előtt nézegetni kezdte az interneten, milyen dekorációkkal lehetne színesíteni a nagy napot. Elgondolta például, hogy a boldogságkaput papírvirágokból szeretné. Megkérdezte édesanyját, meg tudnám-e neki csinálni?

Hát, meglepett vele! A technikai is annyira újnak számított itthon, nem is hallottam előtte soha róla. De izgalmas kihívásnak tűnt, láttam benne fantáziát, így belevágtam

– kezdjük a beszélgetést Judittal.

A boldogságkapu helyszíne adott volt: Pécsen, a székesegyház mögötti sétányon két várfal közötti négy méteres fesztávolságot kellett a papírvirág-kompozícióval áthidalni.

Az első boldogságkapu – Fotó: Toma Judit

Hatalmas sikert aratott a kompozíció

A boldogságkaput látva többeknek is megtetszett a különleges dekoráció,  és ezután új munkákkal, megrendelésekkel keresték meg. Készített például egy több négyzetméteres fotófalat, ami csak papírvirágokból volt kirakva. Judit azon kapta magát, hogy egyre több megbízása lesz – közben kiforrta magát a technika is.

Fotó: Toma Judit

A kreativitás és a kézügyesség sosem állt tőle távol, földrajz-rajz szakon végzett a főiskolán, de csak pár évig dolgozott pedagógusként. Lánya esküvője előtt nem különösebben foglalkozott kézművességgel, ahogy sosem dolgozott papírtechnikával. Az internetről gyűjtött ötleteket, aztán alakította ki saját egyedi stílusát. Egy Houstonban alkotó fiatal lány volt a példaképe, aki szintén papírvirágokat alkotott, de 1 éve sajnos meghalt.

Egy idő után, ha az ember keze rááll, jönnek az ötletek maguktól is, hogyan kell csűrni-csavarni a papírt, hogy formálódjon a megálmodott virág. Azóta is folyamatosan gondolkozom, hogyan lehetne még továbbfejleszteni a technikámat

– meséli.

Fotó: Toma Judit

Első körben megmaradt az esküvőknél, azóta divatba jött a gyermekszoba és a gyerekparti dekoráció is. Rendeltek már tőle kirakatba és üzletekbe, lakásokba is papírvirág-kompozíciókat, de egy étterembe is készített már papírból 3D-s virágmandalát.

Fotó: Toma Judit

Kizárólag virágformákat alkot papírból, viszont egy az egyben egyetlen virágot sem utánoz le, kivéve a rózsát.

Igazából egy virághoz sem igazán hasonlítanak a munkáim. Ezek az én fantázia-virágaim. Talán egyedüli kivétel a rózsa, mert azt az emberek nagyon szeretik és keresik. Az én virágaimba mindenki azt gondol bele, amit csak akar

A lánya boldogságkapuját kidobásra ítélt fehér nyomdai hulladékpapírból készítette. Azóta is igyekszik minél környezettudatosabban élni, és így készíteni munkáit is.

Én egy szál virágot sem tépek le soha, ott szép, ahol nyílik, inkább hajtogatom őket! Az én virágaim örökösek, hacsak meg nem áznak meg, évekig ugyanolyan szépek maradnak. Sohasem hervadnak el, nem fakulnak ki, és még takarítani is lehet őket. Minőségi munkák, nem futószalagon készítem őket. Mindig valamilyen egyedi kérést teljesítek, és mivel ezek a papírvirágok kézzel készülnek, nincs két egyforma közöttük. Mind-mind más történetet, más érzést közvetít.

Galéria
Fotó: Toma Judit

Minden munkája nagy kedvence. Az elmúlt napokban éppen egy kislány, Eliza gyerekszobájának dekorációján dolgozott.

 Annyira jó érzés, mert olyan dolgot csinálok, mindegy, hogy esküvői vagy gyerekszoba dekoráció készül, amivel másoknak örömet szerezhetek! Ez engem feltölt. Általában, mielőtt bedobozolom a virágokat és elküldeném, előtte le is fotózom őket, kompozíciókba rendezve, aztán elküldöm a megrendelőknek. Annyira jó érzés aztán, hogy tetszik nekik!

– említi.

Judit tarsolyában is sok ötlet van még, amit szeretne majd megvalósítani. Nyugdíjasként is számtalan teendője van a papírvirágok készítésén túl is. Háztartást vezet, van egy kutyája, akivel nagy sétákat tesz naponta, minden nap főz, eljár jógázni és gyakran túrázik. Még azt is elárulja, kertje nincs, helyette viszont egy teraszon nevelget élő virágokat.

Fotó: Toma Judit

Aktivitásával, kreativitásával sokunknak példa lehet

Judit nem törődik a korával, fütyül rá, és mindenkit hasonlókra biztat:

Bátran, bármikor bele lehet vágni bármi újba. Még mindenki előtt, akárhány éves is, ott az élet!

Címlapfotó: Toma Judit

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik