Életmód

Régimódi, romantikus idők stílusa mai, modern kinézettel ötvözve – ilyen a szalaghímzés

A szalaghímzésnek hangulata, melegsége, csillogása és finomsága van.

Mikor az ember hosszú évekig otthon van és beteg gyermekét ápolja, egy idő után elszigetelődik. Az élet nem szól másról, mint a gyermekről, aki kiemelt figyelmet kér, a tennivalókról, a folyamatos készenlétről. Csodálatos, de nagyon nehéz feladat ez egy anyának, amiből egy idő után kell egy kicsi ablak a külvilág felé, különben nem lehet bírni.

Ápolási díjon vagyok itthon 26 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekemmel. Ennyi idő alatt az otthon töltött évek elszigeteltségében az ember személyisége nem feltétlen jó irányba változik, mert a hullámvölgyek idején gyakran vesz erőt rajtam is a kedvetlenség, reménytelenség, kilátástalanság, a szociális kapcsolatok hiányából fakadó elmagányosodás. Úgyhogy amikor abszolút autodidakta módon (még nem volt tele youtube DIY videókkal a net) megtanultam a szalaghímzést, és 2 év elteltével eladtam az első elkészült dobozomat, azt éreztem, hogy ez végre valamiféle lehetőség lehet számomra kitörni a teljes elszigetelődésből, a gyerekfuvarozás-gondozás-háztartás monotóniájából, hogy ez valójában lehet több is egy kézimunka elsajátításánál

– mesélte Ilona, akinek a kézműveskedés, konkrétan a szalaghímzés teljesen váratlanul alakította át az életét.

Fotó: Kovács Ilona Zsuzsa

Úgy jött nekem, mint egy villámcsapásszerű szerelem.. Egy szalaghímzéssel készült képre bukkantam az  interneten 10 évvel ezelőtt. Emlékszem, egy három dimenziós, lenyűgözően különleges és szépséges, finom, pasztell virágtenger volt. Mint egy síkból kiemelkedő festmény, a visszafogott finom púderszínek, bársonyos selymek kavalkádja valósággal lenyűgözött, és abban a pillanatban azt éreztem, hogy ezzel nekem dolgom lesz….

– emlékezett az anya.

Alkotás, örömforrás, gyerekmentes időszakok, kapcsolat emberekkel, olyasmi, ami az otthon töltött évek alatt hiányzik az embernek – ezt adta Ilonának a szalaghímzés, és még valamit. Friss levegőt, hisz így a kedveszegett, hitehagyott és elfásult napokat mindig követte, s követi ma is valami olyan sikerélmény, inspiráció, ami az alkotásból származik, és ez az, ami mindig ad egy új lendületet, ami átsegítheti az embert a nehezebb időszakokon.

Fotó: Kovács Ilona Zsuzsa

A szalaghímzés megtanulása hosszas folyamat volt, s igazából ma is tart, hisz Ilona állítja, minden munkája „több”, mint az előző.

Sok kudarc és néhány feladás után rájöttem, hogy milyen anyagra kell hímezni ahhoz, hogy ne egy közelharc, egy fárasztó küzdelem legyen a szalag átcibálása a túloldalra. Ezért általában egy szép, közepesen sűrű szövésű lennel dolgozom, aminek kellő tartása is van, nem túl feszes a szövése, de nem is nagylyukú, mint például a kongré. Széles választékban lehet minőségi hímző vásznakat beszerezni, de állandó látogatója vagyok a kirakodóvásároknak is, ahol mesés, antik hatású, régi szőtteseket, lenvásznakat lehet találni. Ezek finom kontrasztban vannak a szalagok, csillogó gyöngyök, tarka fonalak pazarságával, de stílusban nagyon passzolnak egymáshoz

– mondta.

Ilona kezéből számos hímzés került ki, majd végezte visszabontással, mire ráérzett, hogy milyen sokat jelent a szalagok feszessége, formázása, a szélességük, színezésük ahhoz, hogy a virágok tényleg 3 dimenzióban pompázzanak az anyagon, harmóniában a laposabb, meghúzott öltésekkel, gyöngyökkel, fonallal hímzett franciacsomókkal, és minden elemmel, amit csak a kézimunkázó fantáziája és ízlése megenged.

Ennek ellenére Ilona kitartóan próbálkozott, s az eredmény nem maradt el. Megszületett az Ilka művek, s hozzá 7 éve elindult egy facebook oldal, de Ilona munkáit a Pinteresten is sokan követik.

Ha valaki megkeres, és rám bízza, hogy az ő legkedvesebbjének készítsek valamit, akkor az nekem is érzelmi ügy, igazi kihívás. Tényleg benne van szívem-lelkem, ízlésem. Azt szeretném, hogy aki ajándékba kap és ad egy Ilka-szalaghímzést, azt érezze, hogy ez egy valódi szeretet-csomag.
Szeretem, ha azt mondják: „rád bízom, csak szép legyen”. Ilyenkor én mindent elkövetek, hogy a kívánság teljesüljön.

Fotó: Kovács Ilona Zsuzsa

S hogy hogyan készül el egy alkotás?

Ilona általában egy üres hímző vászonnal kezd. A munkafolyamat elején nagyjából kijelöli a teret, amiben a hímzés lesz és illanófilccel lerajzolja a középső néhány motívumot. Ezt aztán kivarrja, ezután pedig szárnyra kél a fantázia. Levelek, ágacskák, indák, változatos színek és formák kerülnek a hímzésbe.

A munkát alapvetően meghatározza a díszítendő tárgy funkciója is. Használati tárgyak esetében, amelyek esetleg mosásra szorulhatnak, mindig belevarrott, apróbb motívumokat használok. Képek, esküvői pénzátadó dobozok, táskák esetében előre megvarrott, ötszirmú virágokat, hajtogatott rózsákat, égetett szélű leveleket, masnikat erősítek fel varrással vagy ragasztással, és ezeket egészítem ki ráhímzéssel, amihez a szalagot fonalas hímzés módjára használom

– mesélte büszkén.

Gyakran kért és népszerű motívum a tulipáncsokor, amit Ilona teljes egészében saját festésű szalagokkal készít.

Fotó: Kovács Ilona Zsuzsa

A szalagok beszerzése nehézkes kissé, mert az igazi szalaghímzés valódi selyemszalagokkal készül, ezek puhasága, anyagszerkezete, és kézzel is festett végtelen színpalettája a hazai forgalmazásban kapható vastagabb, telt színű szatén szalagokkal szemben olyan minőségi különbség, mint ami egy kunyhó és palota között van

– mondta el Ilona, s azt is elárulta, hogy a kedvenc színvilága a pasztell, ami jól mutat faliképeken, díszdobozokon gyöngyökkel, csipkékkel kombinálva.

A kézműves alkotások legnépszerűbb darabjai persze a hölgyek körében a táskák. Hiszen egy különleges, szép táska bármikor képes megdobogtatni a szívünket, így hát ezt én sem kerülhettem meg. Az igényes, aprólékos, finom hímzések miatt leginkább a kis alkalmi, színházi és menyasszonyi táskákat készítem, de rengeteg más dologra is került már szalaghímzés. Formás üvegek tetejére, nászajándékpénz gyűjtő dobozra, szemüveg és mobiltokra, naplókra, könyvekre, medálokra, karkötőkre, nyakékekre és egyébként mindenre, amire csak hímezni lehet.

Ilona szerint a szalaghímzés nagyon hálás kézimunka. Mesésen mutat a fotókon, de kézbe fogva még sokkal látványosabb, lenyűgözőbb. Hangulata, melegsége, csillogása, finomsága van. Régimódi, romantikus idők stílusa mai, modern kinézettel ötvözve.

Szerintem nincs másik hímzés, amiben ennyire benne van az ember személyisége. Remélem, hogy az én alkotásaimban is érződik a szeretetem, lelkem, s az Ilka műveket sem lehet már mással összetéveszteni.

Galéria
Fotó: Kovács Ilona Zsuzsa

Kiemelt kép: Kovács Ilona Zsuzsa/Ilka művek

Megnyert egy gépet, kitanulta a szakmát és ma már együtt esztergál a fiával
Önszorgalomból tanulta ki a faesztergályosságot, amit a fiának is megtanított.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik