Otthon készült

Nemzeti értékké tennék az igazi fakanalat

Mátrakeresztesen tájházban mutatják majd be az ősi mesterség titkait.

A közigazgatásilag a Nógrád megyei Pásztóhoz tartozó, egykor önálló településként jegyzett Mátrakeresztes lakói a falu alapítása óta kézművességből, kiemelten erdei termékekből keresték kenyerüket. A fakanál készítése volt a legelterjedtebb, szinte az egész országot Mátrakeresztesről látták el ezzel a minden konyhában nélkülözhetetlen termékkel.

Fotó: nogradikum.hu

A fakanálkészítés mestersége generációról generációra öröklődött, a helyiek szerint a mátrakeresztesi az igazi fakanál. Ezért is szeretnék,  hogy első lépésként a Nógrádikumként elismert hagyomány bekerülne a hungarikumok előszobájába, a Nemzeti Értéktárba.

Gyulai kolbász, Unicum, Erős Pista - ismered a hungarikumokat? Teszteld tudásodat!
Mennyire ismered nemzeti értékeinket? Ismered hungarikumainkat? Ha bátor vagy gyere, és teszteld tudásod!

A helyiek régi álma, hogy a településen egy tájházban látható fakanál múzeumot hozzanak létre. Pásztó önkormányzata ezt a vágyat segíti: régi, hagyományos parasztházat vettek nemrégiben a faluban, ahol a mátrakeresztesi lokálpatrióták megvalósíthatják évekkel ezelőtt megálmodott elképzeléseiket, írta a nool.hu.

A látogatók betekintést nyerhetnek majd a fakanálkészítés rejtelmeibe, valamint abba, hogyan nézett ki egykor egy igazi falusi mátrakeresztesi ház. Berendezünk egy tisztaszobát is. Ehhez adottak a régi tárgyak, amelyeket a Mátrakeresztesi Hagyományőrző Egyesület tagjai gyűjtöttek össze a saját és családi hagyatékukból. Ezenkívül egy konyhát és a régi népviseletet is megmutatjuk majdi az érdeklődőknek. A legfontosabb, hogy egy műhelyt is létrehozunk, ahol bárki megtekintheti, hogyan készült eredetileg a kézműves fakanál

– mondta a portálnak Bottyán Katalin helyi művelődésszervező és etnográfus.

Fotó: nogradikum.hu

Bár a napjainkban működő műhelyek már gépesítettek, a kézi fakanálkészítés teljes folyamatát a hagyományőrzők elkötelezetten őrzik a jövő számára.

Kiemelt kép: Facebook/Mátrakeresztes

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik