Virágzó vidékünk

Ezeréves erdélyi értékek kerülhetnek be a hungarikumok előszobájába

Az országhatáron túli nemzeti értékeknek is helyük van a Magyar Értéktárban.

Az erdélyi magyar értékek azonosítása, felterjesztése az erdélyi magyar értéktárba és a magyarországi értékek közé a kiemelt feladata Kolozsváron alakult Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak – írta az MTI.

A testület széleskörű összefogás nyomán, 11 civil szervezet képviselője jelenlétében alakult meg.

A grémium megalakulása nagy lépés az ezeréves erdélyi magyar örökség megismertetése felé. Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság megalapításával megteremtették a szakmai keretet, hogy az erdélyi értékeknek helye legyen a Magyar Értéktárban, mely a hungarikumok előszobájának számít.

A megfelelő szakmai színvonal biztosítása érdekében a magyarországi hungarikum törvény olyan bizottság létrehozását írja elő, amelynek feladata az országhatáron túli nemzeti értékek azonosítása és megküldése a Magyar Értéktárba. A most létrejött bizottság ezt a szerepet tölti be.

A bizottság tagjai

Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak tagja az Erdélyi Kárpát-Egyesület, az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Kriza János Néprajzi Társaság, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Székely Termék, a Transylvania Trust Alapítvány és a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete.

 

 

Olvasói sztorik