Kertünk-Portánk

Tisztítószer ökosan: mikor, melyiket használjuk? Szakember válaszol

Egyre többen használunk környezetbarát tisztítószereket, de sokan még mindig bizonytalanok vagyunk ezen a területen.

Jó tudni, hogy a zöld otthonban is használunk vegyszereket, de nem mindegy, hogy egy bizonyos tisztítási folyamatra hány összetevőből álló tisztítószert alkalmazunk. Lehet, hogy csak néhány, de az is lehet, hogy 10-15 féle összetevőből áll az anyagunk, amiben az illatanyag meg a színezék is benne van. Ha színes-szagos, jobban eladható, de a tisztítási folyamathoz nem ad hozzá semmit.

Az általunk ajánlott vegyszerek – mert ezek is azok – a fenti felsorolással szemben viszont 1-2 összetevőből állnak, kevés kell belőlük, biológiai úton is előállíthatók és a végtermék nem károsítja a környezetet.

Alkohol, pálinka

A patikai 70 %-os alkohol gazdaságos, egy-egy alkalommal csak 2-3 evőkanálnyi szükséges. Helyettesíthető pálinkával, ha azt mégse tudnánk meginni. Ez általában 35 %-tól akár 50 %-ig terjedő alkoholtartalommal rendelkezik. Háztartási változata a denaturált szesz, amit nem használunk, mert szaganyagot (piridint) kevernek az alkoholba, hogy ne lehessen meginni, mert büdös és mérgező, rosszul lesz tőle az ember.

Használhatjuk  folttisztításra, ablakpucolásra, mosogatógép öblítőjébe. 0,5 dl 70 %-os alkololnak kb 1 dl 35-40 %-os pálinka felel meg. Ezt a mennyiséget fél liter oldatba tegyük és használhatjuk pl: a mosogatógép öblítőjében. Jó fertőtlenítő és csillogóvá teszi az üvegpoharainkat..

Citromlé

Ez is savas tulajdonságú, és vízkőoldásra, zsíroldásra szintén használható, mint az ecet. Kevésbé erős sav, de kellemesebb az illata. Viszont hamarabb megromlik. A citrom egyéb felhasználásáról korábbi cikkünkben találtok praktikákat.

Citromhéj

Fehér ruhák közé dobva mosáskor fehérít, citromolaj-tartalmánál fogva.

Citromsav

Fehér por, vízkőoldásra és általában mindenre jó, amire az ecet. Ablakpucolásra  nem igazán válik be, mert csíkos marad az ablak. A mosogatógép öblítőjébe alkohollal keverve is használható.

Ecet

Az ecetsavat szinte mindenre használhatjuk a háztartásban. Vízkőoldás, zsíroldás, ablakpucolás (kevés alkohollal még jobb), felmosás, fertőtlenítés a legfontosabb felhasználási területei. Mind ezen túl a kertben is hasznát vehetjük.

tak3

Étkezési só

A sót használhatjuk súrolószerként egyéb mesterséges súroló helyett (a puha felületeket karcolhatja), foltok kezelésénél általában először sózunk, utána jön a többi megoldás. Megköti a nedvességet és ezáltal a színanyagok nagy részét, így megkönnyíti a folttisztítást. Ha lefogyott a regeneráló sónk a mosogatóképből, 1 kg tengeri sóval pótolhatjuk. Mivel a szemcsemérete kisebb, hamarabb kifogy a gépből. Érdemes utána “rendes” regeneráló sót tölteni a gépünkbe.

Glicerin

Édes ízű, folyékony anyag. Folttisztításra kiváló. Próbáljuk ki régi beszáradt zsírfoltokon. Sok esetben ekkor is segít.

Illóolajok

Öblítésnél az ecethez adagolva, pl: a jázminolajtól finom illata lesz a ruhának. A mosószódás általános tisztítószerhez tefaolajat csepegtetve az oldatnak tisztaság illata lesz. Ez fertőtlenít is.

Mosódió

Kevésbé szennyzett ruhákhoz kiváló megoldás. Teljesen környezetbarát, szaponintartalma végzi a tisztítást. Kevéssé habzik.

Mosószappan

A szappan felületaktív anyag, képes a zsíros és a vizes koszfoltokkal is elbánni. Dörzsöljük be a koszfoltokat szappannal, és hagyjuk egy éjszakán át hatni. Lereszelve  mosógépben mosópor helyett is lehet használni. Szép fehérre mos, a fehér fátylat is megelőzi.

Mosószóda

Használható önállóan gépi és kézi mosáshoz, vagy a szokott mosóporokkal keverve, mosogatáshoz és általános tisztítószerként is.

Vízlágyító, zsíroldó hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentős 1 liter vízhez erős tisztítóhatás eléréséhez elegendő 1 evőkanál mosószóda. A mosószódát használhatjuk mosódióval keverve is. Ne adagoljuk túl “ a kevesebb néha több” elve alapján. Vizes ruhával, mindig törüljük át mert csíkot hagy. Mosásra, mosogatásra is alkalmas.

Kevés szódabikarbónával keverve a mosóhatás fokozható, erősen szennyezett ruhák esetében a szintén környezetbarát nátrium-perkarbonáttal használjuk együtt. Ablakkeretek tisztítására használható, illetve algák és penészgombák eltávolítására fa- és kőfelületekről. Leégett edényekben mosószódát forralva a szennyeződés könnyen eltávolítható. Aluminíumedények esetén ne használjuk, mert leoldja a védő alumínium-oxid réteget az edényről, így a fém aluminíum reagálni tud a vízzel és a levegő oxigéntartalmával.

Duguláselhárításra, ha még nem kell a csőgörény, 2-3 púpozott evőkanál szódát kanalazzunk a lefolyóba és forró vízzel öntsük le. Hagyjuk néhány órát hatni, mert alaposan mossuk át a lefolyót. Ha nem használ, próbáljuk nátrium-hidroxiddal, de ezzel a szerrel vigyázzunk, mert igen erős lúg.

Mosószódát politurozott és lakkozott felületeken ne használjuk, mert oldja ezeket a bevonatokat.

Nátrium-perkarbonát

Aktív oxigén-képző tulajdonsága miatt használhatjuk fehérítésre 60 fok felett mosóporokban, alacsony hőfokon ecettel vagy citromsavval is fehérít. Kiváló zsíroldó szer és a fugák tisztítására is alkalmas. Általános tisztítószereknek a mosószódát javaslom, mert az olcsóbb. Fehérmosásánál is használható mosószódához adagolva. Mosogatógépben a tisztítóhatás fokozása érdekében is használható.

A nátrium-perkarbonát ugyanúgy színtelenít és fertőtlenít mint a hipó, de környezetbarát módon. A gyümölcsteával leöntött textilre perkarbonátot szórunk és állni hagyjuk. Először a folt bekékül, majd színtelenedni kezd. A hidrogén-peroxidból származó aktív oxigén (‘O’) végzi a fehérítést, mint a hipó esetében, viszont itt nincs mérgező klór a vegyületben.

Szódabikarbóna

Kevésbé lúgos, mint a mosószóda. Inkább mosogatógépbe és mosáshoz használjuk mosószeradalékként a mosószóda mellé, mivel jobban oldódik a vízben mint a szóda, vízlágyító hatása előbb érvényesül. Makacs szennyezések tisztítását spriccelős flakon segítségével vízben feloldott szódabikarbónával végezzük. Így a kosz az edényekből, csempékről, hűtőgépből, sütőből könnyen eltávolítható. Kézmelegnél ne legyen a víz melegebb, mert a szódabikarbóna elbomlik.

A friss zsírfoltot szódabikarbónás vízzel töröljük le a bőrkárpitról. A kávé. és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával könnyen eltávolíthatjuk. A nedvesített vécékagylóba fújjunk szódabikarbónás oldatot, majd töröljük át a WC-kefével. A szódabikarbóna + ecet megoldás még hatásosabb. Kertben is hatékonyan alkalmazhatjuk.

tak4

Szalmiákszesz

Ammónium-hidoxid, nem alkohol! Tilos fogyasztani! Gyümölcs, és borfoltok ellen használható textilen. Lúgos kémhatása miatt eltávolítja az üveg- és zománc- és a műanyag felületekről az erős zsíros szennyeződéseket. Az ammónia tartalma rézről és ötvözeteiről leoldja az oxidor (patina). Viszont nagyon büdös, elszédül tőle az ember. Csak szabadlevegőn használjuk!

Teafa olaj

Fertőtlenítő hatású olaj. Mosószódás flakonba csöpögtetve, amitől kellemes illata lesz, pl: WC tisztítás után nem kell WC szagosítót használni.

Terpentin

Fenyőfélék gyantás leve, balzsama. Oldja a gyantás, olajos szennyeződéseket, festékeket  és a viaszt is. A kátrányt és a rágógumit is leszedhetjük vele a ruhánkról. Vigyázzunk, mert nagyon büdös és gyúlékony.

Olíva- és étolaj

Bútorok és bőr/műbőr bútorok és festmények ápolására használható citromlével elkeverve ( 1 ek. olaj, 1 citrom leve). A felesleget töröljük le a felületről. Inox felületeket is szépen tisztít, fényesít.

Vöröshagyma

Rozsdás kés vagy ruha tisztítására egyszerű megoldásként használható a vöröshagyma. A kést beleszúrjuk vagy félbevágott oldalához dörzsöljük. Szépen leszedi a rozsdás foltot. Érdemes megpróbálni a rozsdafoltos ruhán is. Ez a módszer friss ruhafoltok esetén is hatásos.

Forrás: Nyíri Zsuzsanna – Háztartásunk kémiája

Címlapfotó/pixabay.com

Kapcsolódó anyag >>> 12 háztartási praktika a nagyiktól

Olvasói sztorik