Kertünk-Portánk

Tiszta otthon nagyi módra, avagy a kevesebb néha több

Nagyanyáink idején a természetes, szintetikumokat nem tartalmazó anyagok használatával is tisztaság volt az otthonokban. Vajon hogyan csinálták?

Piszok, paca, folt, vízkő, rozsda, penész és még ki tudja, mi ellen kínálják a gyártók a csodaszereiket. Mi gyanútlan vásárlók pedig, ki tudja hányszor, beleesünk a csapdába, mert mindig elhisszük, hogy az „új” termék sokkal könnyebbé teszi majd a munkánkat. Aztán rájövünk, hogy mégsem jön le egy simítással az odakozmált étel az edény aljáról, mint ahogyan azt a reklámban látjuk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Közben pedig esszük, isszuk, lélegezzük a töméntelen vegyszermaradékot.

Ha csak a fürdőszobát nézzük, ami a legtöbb helyen a lakás kis hányadát teszi ki, néhol hadseregnyi vegyszer áll a polcokon. Külön a fürdőkádra, a wc-re, a csempére, a csaptelepekre, a tükörre és üvegfelületekre, a mosáshoz. Természetesen külön a padlótisztításhoz, a fertőtlenítéshez és még akkor nem is beszéltünk az esetleges penész elleni szerekről.

Hány féle vegyszert tartasz otthon?

Ne is számold össze, megmondom: legalább 10 féle vegyszer van a Te fürdőszobádban is, és még hozzá sem adtuk a tisztálkodó és kozmetikai szereket! Nem szeretnélek meggyőzni arról, hogy ez mennyire káros, de talán elhiszed e nélkül is, hogy a kosz eltüntetéséhez elég a sokkal kevesebb vegyszer!

Mosószappan és mosószóda

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Emlékszem, nagymamám, aki vidéken lakott, mosószódával mosott (ahogy ő mondta, szódával), de a mosószappan is ott volt a teknő szélén, amit sosem szerettem, de a nagyi erre mindig csak legyintett: „Ne legyél már olyan kényes”. Mosás után jött az öblítés jó hideg kútvízzel, öblítő nélkül, majd a teregetés, amit alig vártam, hisz nagy feladatom volt: én voltam a csipeszfelelős. Aztán annak rendje s módja szerint „a ruhák fényesen suhogva, keringve szálltak a magasba”. Régen ilyen volt a vidéki élet, és tudom, hogy ma már mértékkel mérnek. A vegyszereknél maradva: hiszem a régi bölcsességet, miszerint a kevesebb néha több.

Nem nagy ördöngősség, inkább egy kis odafigyelés, és mentesíthetjük magunkat és családunkat a fölösleges szintetikumoktól.

A mindenféle cirádás flakonú, nagyot ígérő és foszfátokkal teli tisztítószerek helyett állítsuk össze saját természetes tisztítóinkat.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Mi bajunk lehet, ha kipróbáljuk? Hidd el, ebben a „játékban” csak nyerhetsz.

Íme a bevásárló lista:

  • bórax (zsíros felületek tisztításához)
  • citromlé vagy citromsav (vízkőtelenítéshez, ruhák öblítéséhez)
  • eukaliptusz- vagy teafaolaj (fertőtlenít, antibakeriális hatású)
  • 20%-os ecet (tisztít, fertőtlenít, öblítéshez jól használható)
    foszfátmentes mosogatószer
  • nátrium-perkarbonát (60 fok felett fehéríti a ruhákat)
  • mosószappan (túlszennyezett ruhákhoz)
  • mosószóda ( 1 mosáshoz 4-5 evőkanál)
  • só (áztatásban fehérítő hatása van)
  • szódabikarbóna (a tisztítószerek aranya „ezernyi” lehetőséggel)
    szappanpehely (mosószódával együtt hatékonyan tisztít)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik