Életmód

Már a tengeri sóban, a mézben és a szálló porban is van műanyag

A műanyag-szennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válik.
Korábban a témában:

Az elmúlt időszakban nem egy tanulmány és portál foglalkozott az asztali vagy az egészségesnek tartott tengeri só, esetleg kősó kérdésével, és nem véletlenül.

Tengeri vagy asztali só?

  • A tengeri sót az óceáni víz vagy a sósvízi tavak elpárologtatásával állítják elő, általában kis feldolgozással. A vízforrástól függően különböző nyomelemeket tartalmazhat.  A benne lévő ásványi anyagok más ízeket és színt adnak ennek a sónak.
  • Az asztali sót jellemzően a földalatti lerakódásokból bányásszák. Az asztali só feldolgozása során előfordulhat, hogy csökken a benne lévő ásványi anyagok mennyisége, mindemellett a finomított fajtája csomósodásgátló adalékanyagokat is tartalmaz. A legtöbb asztali só jódot is tartalmazott, amely nélkülözhetetlen tápanyag, amely segít az egészséges pajzsmirigy fenntartásában.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tengeri só és az asztali só majdnem ugyanazokkal a tulajdonságokkal és tápértékkel rendelkezik, bár sok esetben a tengeri sót kiáltották ki győztesnek. Eddig.

Az East China Normal Egyetem  kutatása szerint a tengeri só már nemcsak nátrium-kloridot és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem mikro-műanyagrészecskéket is.  Egy kilogramm tengeri só akár 600 mikroműanyag részecskét is tartalmazhat, így ha a napi ajánlott mennyiségű sófogyasztást tekintjük (napi 5 gramm), akkor naponta három mikroméretű műanyag is a szervezetünkbe kerül.  A számok valószínűleg eltérőek, attól függően, hogy hol és milyen módszerrel bányásszák, állítják elő a tengeri sót.

A probléma egyre nagyobb, hiszen a Föld világtengerei és óceánjainak mintegy 98%- szennyezett, vagyis szinte nincs a vizeknek olyan kis területszakasza sem, ahonnan ha mintát vennénk, ne tartalmazna több-kevesebb mikro-műanyagrészecskét.

A riasztó jelek már túlmutatnak a tengereken is, hiszen a műanyag belépett az élelmiszerláncba. A mézben és a sörben is kimutatták, hogy szokatlanul nagy mennyiségű műanyag-mikroszemcsét tartalmaznak. A beltéri porban is jelen van, így óhatatlanul bekerül otthonunkba, konyháinkba, ételeinkbe. A műanyagok használatának korlátozására vagy éppen tiltására már akadnak jó példák.

Az vagy, amit megeszel

Ha a műanyaggyártásunk nem csökken jelentősen, akkor a műanyag-szennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válik. Amikor a sóban, a vízben, sőt a porban is jelen van, akkor ez nagyon is valós probléma.

Címlapfotó: pixabay

Félelmetes mennyiségű mikroműanyagot találtak a Földközi-tengerben
Az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.